fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ЛОГОРАШИ ЗАДОВОЉНИ ОПТУЖНИЦОМ ПРОТИВ ИЛИЈЕ ЈУРИЋА

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2015/Vlado_Dragojlovic.jpg

Предсjедник Удружења логораша Модрича Владо Драгоjловић изjавио jе Срни да су Срби из Оџака задовољни оптужницом против Илиjе Јурића, коjу jе подигао тужилац Посебног одjељење за ратне злочине Тужилаштва БиХ, и изразио очекивање да ће бити процесуирани сви починиоци тортуре над Србима у Оџаку 1992. године.

Драгоjловић jе рекао да jе Јурић тринаести припадник Хрватског виjећа одбране /ХВО/ против кога jе, од завршетка рата, подигнута оптужница за кривична дjела ратног злочина против цивилног становништва српске националности на простору Оџака.

„Према сазнањима Удружења логораша Модрича, Окружно тужилаштво Добоj, Кантонално тужилаштво у Орашjу и Тужилаштво БиХ за кривична дjела ратног злочина над цивилима у Оџаку сумњиче око 200 лица“, рекао jе Драгоjловић и нагласио да су правоснажним пресудама на казне затвора осуђена два лица.

У логорима „Стролит“ и Основна школа у Оџаку, од маjа до jула 1992. године, било jе затворено 1.294 Срба од чега 864 мушкараца, 326 жена и 104 дjетета.

У том периоду силовано jе 60 жена од коjих jе наjстариjа имала 60, а наjмлађа 10 година.

Мучења нису преживjела 42 логораша, подсjетио jе Драгоjловић и нагласио да нема оправдања што починиоци ратног злочина ни 23 године нису кажњени.

„Логораши се плаше да ће, због спорости тужилаштава и судова, многи починиоци злочина измаћи правди“, каже Драгоjловић и напомиње да jе све теже доказивање злочина због времена коjе jе протекло од почињеног злочина и утицаjа на свjедоке, те због умирања свjедока, али и одласка више од 300 логораша послиjе рата у Аустралиjу, Норвешку, Шведску, Финску и друге земље Европе Америке.

„Посљедња подигнута оптужница, као и оне из 2014. године, даjу наду да ће злочини бити истражени, а починиоци процесуирани и кажњени“, рекао jе Драгоjловић.

Тужилац Посебног одjељења за ратне злочине Тужилаштва БиХ jе у уторак, 20. jануара, подигао оптужницу против Илиjе Јурића званог „Бекриjа“ из мjеста Посавска Махала у општини Оџак, држављанин БиХ и Хрватске.

Јурић jе осумњичен да jе током jуна 1992. године, као припадник 102. бригаде ХВО-а Оџак, починио кривично дjело ратни злочин против цивилног становништва.

Према саопштењу Тужилаштва БиХ, Јурић jе оптужен да jе у ноћи између 4. и 5. jуна 1992. године, заjедно са другим припадницима ХВО-а, у мjесту Посавска Махала, уз употребу силе, силовао и сексуално злостављао jедну жену коjу су присилно довели из мjеста Нови Град код Оџака.

У оптужници се наводи да jе Јурић у другоj половини jула 1992. године, заjедно са другим воjницима, пресрео двиjе жртве коjе су са дjецом ишле у посjету мужевима затвореним у Основноj школи у Оџаку. Жене jе тукао, те главом jедног, а затим и другог дjетета ударао у бетонски стуб коjи се налазио у близини школе.

Јурић jе био члан групе „Ватрени коњи“ коjоj су припадали и Мариjан Брњић, Мартин Барукчић, те Паво и Илиjа Главаш, против коjих jе у jулу прошле године Тужилаштво БиХ подигло оптужнице.

У септембру jе Агенциjа за истраге и заштиту БиХ /СИПА/ ухапсила Јозу Ђоjића, званог „Коза“, осумњиченог да jе починио ратни злочин силовања и сексуалног злоставља jедне жене са простора Оџака.

Краjем децембра 2014. године тужилац Посебног одjељења за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао jе оптужницу против Анте Голубовића, рођеног у Градачцу, настањеног у Осиjеку у Хрватскоj и Јурицу Божића званог „Баjица“ из Оџака, настањеног у Жупањи у Републици Хрватскоj.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

 

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: