fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

СУТРА 23 ГОДИНЕ ОД ХРВАТСКЕ АГРЕСИЈЕ НА ОПШТИНУ БРОД

Брод

Брод


У Броду ће сутра бити обиљежене 23 године од агресиjе регуларне воjске Хрватске и паравоjних формациjа на ову општину.

Српски народ коjи jе живио у тадашњоj општини Босански Брод 3. марта 1992. године напале су оружане воjне и паравоjне формациjе из Хрватске, али и из БиХ, састављене од Хрвата и муслимана из Брода и околних мjеста.
У документима општинске Борачке организациjе наводи се да jе Брод био под вишемjесечном окупациjом, да jе у том периоду на подручjу општине било десет логора кроз коjе jе прошло око 2.000 људи, а убиjено jе 226.

Са подручjа ове општине погинула су 244 српска борца.

Програмом обиљежавања предвиђено jе да у кругу предузећа „Грамат“ у Клакару Горњем буде откривена и освештана спомен-плоче Воjиславу Горановићу, првоj жртви рата у БиХ.

Горановић jе био технички директор у „Грамату“ и погинуо jе на радном мjесту 16. септембра 1991. године за вриjеме артиљериjског напада са подручjа Хрватске.

У Борачкоj организациjи општине Брод кажу да 3. март обиљежаваjу да би сачували од заборава истину о страдању српског народа на овом подручjу.

Напад на општину Брод 3. марта био jе само увод за наjстрашниjе и наjсвирепиjе злочине коjи су се тог мjесеца десили на подручjу ове општине.

Чланови породица Мартић и Дуjанић убиjени су 25. марта 1992. године у Броду, а већ сутрадан, 26. марта, догодио се покољ у Сиjековцу.

Припадници регуларне Воjске Хрватске, заjедно са паравоjним хрватско-муслиманским jединицама из БиХ и Хрватске, 26. марта 1992. године у Сиjековцу су убили девет српских цивила, а наредних дана убиjено jе jош 37 Срба из овог приградског насеља.

Наjмлађа жртва имала jе 17, а наjстариjа 72 године. Током 1992. године у Сиjековцу jе убиjено 46 српских цивила, наводи се у документима Борачке организациjе Брод.

Коначно ослобођење становништво Брода дочекало jе 7. октобра 1992. године.

Предсjедник општинске Борачке организациjе Зоран Видић поручуjе да српски борци никада неће заборавити догађаjе од 3. марта 1992. године и све што се дешавало касниjе, иако неки покушаваjу да то минимизираjу.

Видић истиче да jе оваj датум од значаjа и за општину Брод и за Борачку организациjу, као и за Мjесну заjедницу Бродско Поље jедан коjа га обиљежава као своj дан.

Тим поводом ће сутра у 12.00 часова код спомен-обиљежjа испред Основне школе „Свети Сава“ бити служен парастос погинулим српским борцима са подручjа Бродског поља jедан, након чега ће бити положени виjенци.

Обиљежавање Дана Мjесне заjеднице Бродско Поље jедан биће настављено пригодиним културно-умjетничким програмом у Основноj школи.

Организатори обиљежавања су Борачка организациjа Брод и Савjет Мjесне заjеднице Бродско Поље, уз подршку општине Брод.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане виjести:

ОБИЉЕЖЕН ДАН ОПШТИНЕ И 22 ГОДИНЕ ОД  – Jadovno 1941.

УЛИЦУ НАЗВАТИ ПО ГЕНЕРАЛУ СЛАВКУ ЛИСИЦИ – Jadovno 

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ БиХ НИЈЕ ЧУО ЗА ЗЛОЧИН У СИЈЕКОВЦУ 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: