fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

У цркви Светог Саве у Београду: ЛИТУРГИЈСКО ПРОСЛАВЉАЊЕ СВЕТИХ ПРЕБИЛОВАЧКИХ НОВОМУЧЕНИКА

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/prebilovci/mucenici-prebilovacki.jpg

Света литургиjа на коjоj ће се молитвено славити Свети Пребиловачки и други доњохерцеговачки новомученици служиће се 6. августа 2014, од 8 часова, у малоj цркви Светог Саве у Београду.

Приjе 73. године, 6. августа 1941, у току „Илинданског окоља“ , периода наjвећег страдања Срба у НДХ, у Шурманачку jаму код Међугорjа, дубоку 66 метара, хрватске снаге живе  гурнуле  скоро све жене и дjецу, њих око 600, из села Пребиловаца код Чапљине.  Они коjи су прежвjели пад, наредних дана у умирали у мукама, без покушаjа било чиjе помоћи.

Свети Архиjереjски Сабор Српске православне цркве jе на маjском засjедању ове године jеднодушно донио одлуку да се Свети Пребиловачки новомученици (чиjе су мошти великм диjелом уништене од  стране хрватских снага у jуну 1992,) упишу у Диптих Светих, са датумом прослављања 24. jул/6.август, како ће бити уписано у  црквени календар.

У славу Пребиловачких и других доњохерцеговачких мученика  подиже се  храм у Пребиловцима, посвећен Васкрсењу Христовом.

У самим Пребиловцима, у славу Светих Пребиловачких новомученика, служиће се Света литургиjа   у храму, коjи jе, грађевински, пред завршетком, у суботу 9.августа, у 8. часова. Тим поводом,  у Пребиловцима ће бити традиционално окупљање потомака и поштовалаца  Новомученика.

 

Везане виjести:

Данило Боро: Пребиловци су херцеговачки Врачар!

Поклоничко путовање из Београда за Пребиловце

УСКОРО СМИРАЈ ПРЕБИЛОВАЧКИХ ЖРТАВА

ПРЕБИЛОВАЧКИ НОВОМУЧЕНИЦИ СЛАВЕ СЕ КАО СВЕТИ

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: