fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ОВЕ ГОДИНЕ ОБИЉЕЖАВАЊЕ ДВА ЗНАЧАЈНА ИСТОРИЈСКА ДОГАЂАЈА

Spomenik_stradalim_Srbima_u_Dobojskom_logoru-76d3a237У Добоjу ће ове године бити обиљежено 600 година од првог писаног помена овог града и 100 година од оснивања добоjског логора.

Члан Организационог одбора и директор градског Центра за културу и образовање Новак Радоjчић рекао jе Срни да ће у оквиру обиљежавања ових важних догађаjа бити организоване броjне пратеће културне манифестациjе.

Он jе наjавио да ће у том духу бити израђена монографиjа о граду, организоване броjне изложбе, скупови, Театар фест, а од 1. марта на згради Центра биће изложена и два билборда.

Радоjчић jе навео да jе за израду монографиjе окупљен тим истакнутих личности, коjи су руководили или руководе значаjним институциjама на овом подручjу.

Он jе навео да jе прво писано помињање града Добоjа у допису из 1415. године у коjем дубровачки трговци обавjештаваjу мађарског краља Сигисмунда о логоровању воjске под добоjском тврђавом у Усори.

Када jе риjеч о обиљежавању 100 година од оснивања добоjског логора, Радоjчић каже да jе 27. децембар краjњи рок за израду спомен-комплекса „Добоjски логор 1915 – 1917“ у непосредноj близини жељезничке станице, гдjе jе у Првом свjетском рату био аустроугарски логор за интерниране Србе.

„Риjеч jе о мањем спомен-комплексу коjи ће имати и своjу образовну сврху да би се од заборава отргло прво етничко чишћење над Србима у 20. виjеку и испунио дуг према невино страдалим људима“, рекао jе Радоjчић.

Он jе навео да ће ове године почети изградња споменика, након што су у претходном периоду риjешена имовинско-правна питања у вези са локациjом и идеjним рjешењем.

Добоjски логор формиран jе 27. децембра 1915. године са намjером аустроугарске власти да створи тампон-зону, коjа jе требала да раздвоjи Србе у Србиjи од Срба у БиХ, а што би омогућило лакшу и бржу асимилациjу народа на овом подручjу.

Кроз логор у Добоjу до 5. jула 1917. године прошло jе 45.971 лице, од коjих 17.000 жена и дjеце, док их jе око 12.000 страдало од посљедица мучења и исцрпљивања глађу.

Намjера jе била да се српско становништво пограничне зоне Горњег Подриња и источне Херцеговине уклони са виjековних огњишта.

Логор се налазио на простору садашње жељезничке станице у Добоjу, а интернирани Срби су смjештани у дрвеним баракама у коjима су претходно угинули коњи аустроугарске воjске.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане виjести:

Календар геноцида: 27. децембар 1915. Годишњица формирања логора за Србе у Добоjу

МИЛУНОВИЋ: ГОЛГОТА СРБА У ДОБОЈСКОМ ЛОГОРУ

СУТРА ОБИЉЕЖАВАЊЕ ИНТЕРНАЦИЈЕ СРБА У ДОБОЈСКИ ЛОГОР

„СРПСКЕ ГОЛГОТЕ 20. ВИЈЕКА“ У МЈЕСТУ АУСТРОУГРАСКОГ ЛОГОРА

МИЛУНОВИЋ: ГОЛГОТА СРБА У ДОБОЈСКОМ ЛОГОРУ

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: