fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Сјећање на подвиг италијанске морнарице: За српску војску – једна заборављена прича

Оперска дива Мила Михаjловић на промоциjи пред требињском публиком

Оперска дива Мила Михаjловић на промоциjи пред требињском публиком


Књига jе репринт издање воjног документа, коjи jе 1917. године обjавила Специjална канцелариjа Министарства краљевске морнарице Италиjе, у коjем се описуjе петомjесечна операциjа италиjанских морнаричких трупа на спасавању српске воjске и народа, коjи су преживjели голготу албанских планина у Првом свjетском рату, а коjи jе превела на српски jезик и приредила Мила Михаjловић, новинар италиjанске државне телевизиjе.

Михаjловићева jе истакла да jе акциjом пребацивања са jадранске на сигурну италиjанску обалу, од 12. децембра 1915. до 29. фебруара 1916. године, спасена преостала српска воjска са народом, краљевском породицом и члановима српске владе, али и ратним заробљеницима – укупно око 300.000 људи, те да jе оваj подвиг италиjанске морнарице остао до данас готово непознат jавности и науци.

Промоциjу jе водио Милан Бели Бjелогрлић, директор библиотеке у Зрењанину

Промоциjу jе водио Милан Бели Бjелогрлић, директор библиотеке у Зрењанину

Она jе додала да се ова поморска операциjа значаjем и посљедицама може упоредити са евакуациjом савезничких трупа из Данкерка, коjа jе одлучила Други свjетски рат, с обзиром да jе тада спасена српска воjска касниjе пробила Солунски фронт „и у незадрживом напредовању дониjела савезницима побjеду у мање од два мjесеца“.

„Али те воjске побjеде не би било да неколико година раниjе на обалама Албаниjе ниjе било италиjанске Краљевске морнарице да пружи руку и превезе jе до спаса“, рекла jе Михаjловићева.

Богат културни програм уочи Славе града завршен jе књижевно-музичком вечери, на коjоj су наступили пjесници са Косова и Метохиjе Видосава Арсениjевић, Миомир Мики Јовановић, Милан Михаjловић и Ратко Поповић, те пjевачки хор „Свети Серафим Саровски“ из Зрењанина.

Извор: Радио Требиње / Р. С.
Фото: Слободна Херцеговина

 

Извор: Слободна Херцеговина

 

Везане виjести:

Позив на промоциjу књиге „За српску воjску-jедна заборављена прича“ ауторке Миле Михаjловић

Мила Михаjловић, ИТАЛИЈАНСКИ ИЗВОРИ – ДОКУМЕНТИ О …

ЈУГОСЛАВИЈА: ИТАЛИЈАНСКА ВОЈСКА ЈЕ ПРЕКИНУЛА ПОКОЉ

Мила Михаjловић: Раб, „логор“ симбол зла – Jadovno 1941.

Први свjетски рат – Jadovno 1941.

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: