fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Документа о страдању српског народа

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/Episkop_zvornicko_tuzlanski_Hrizostom.jpg

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Хризостом вечерас jе у Зворнику, отвараjући изложбу о теми „Митрополиjа зворничко-тузланска уочи и за вриjеме Првог свjетског рата /1891-1918/“, рекао да сачувана документа и фотографиjе враћаjу стотину година уназад и приказуjу муку и патњу српског народа на овим просторима.

„Дочекали смо да се послиjе 100 година на достоjанствен начин сjетимо управо Зворника и Подриња из тих дана и страдања Митрополиjе зворничко-тузланске за вриjеме аустроугарске окупациjе и Првог свjетског рата“, рекао jе епископ Хризостом.

Подсjетивши да jе прва оваква изложба одржана у Тузли, а друга у Добоjу, епископ Хризостом jе истакао да се посебно инсистирало да буде одржана и у Зворнику, коjи jе заjедно са Тузлом наjвише страдао у том времену, с обзиром да су ови градови близу Србиjе, а познато jе да су се скоро све ратне операциjе из тог времена водиле преко ових простора.

„Желим посебно да се захвалим Архиву Српске православне цркве /СПЦ/ да се историjска грађа, коjа се чува у Архиву, учини колико-толико доступна општоj, приjе свега српскоj jавости“, рекао jе владика Хризостом.

Директор Архива Српске православне цркве /СПЦ/ из Београда Радован Пилиповић рекао jе да jе Зворник незаобилазно мjесто отварања изложбе, jер jе Зворник историjско сjедиште Митрополиjе зворничке, односно данашње Епархиjе зворничко-тузланске.

„Без постављања изложбе у Подрињу не бисмо извршили историjску мисиjу, jер желимо, приjе свега, да покажемо и заокружимо историjско битисање ове епархиjе“, рекао jе Пилиповић и поjаснио да jе изложба везана за стогодишњицу Првог свjетског рата и евоцирања свих успомена на ратна дешавања и страдања српског народа на зворничко-тузланском подручjу и у добоjском логору.

Говорећи о изложбеном материjалу, Пилиповић jе навео да jе jедан дио репродукован из фондова СПЦ у Београду, као и из епархиjског Архива у Биjељини.

„Архивска грађа, коjа се налази у Биjељини, практично jе сакупљана са свих црквених териториjа, односно свих црквених општина и манастира Епархиjе зворничко-тузланске“, рекао jе Пилиповић.

Изложбу, коjа jе отворена у Дому омладине, организовали су Архив Српске православне цркве и Светосавска омладинска заjедница Зворник.

Извор: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

Отворена изложба „Аустроугарски злочини уочи и после Колубарске битке 1914. године“

ПРЕМИЈЕРА ФИЛМА „СРБИЈА У ВЕЛИКОМ РАТУ“

АКАДЕМИЈА ПОВОДОМ ЈЕДНОГ ВИЈЕКА ОД ВЕЛИКОГ РАТА

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: