fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ “ВАЉЕВО 1914-1915. ГОДИНЕ – ГРАД БОЛНИЦА“ И МОНОДРАМА „НАДЕЖДА ПЕТРОВИЋ“

Crveni_krst.jpgРатна болница у Ваљеву постала jе симбол пожртвованости и хуманости током Првог светског рата. Ваљево jе по свом положаjу и близни фронта, у Великом рату био главни центар за приjем рањеника, избеглица, заробљеника и оболелих. Због лоших хигиjенских услова поjавио се и пегави тифус. Од децембра 1914. до маjа 1915. године епидемиjа пегавог тифуса толико jе узела маха да jе цео град постао болница. Око девет и по хиљада жртва подлегло jе последицама страшне епидемиjе пегавца. Поред српских лекара у учествовале су медицинске мисиjе из више европских земаља и Америке. На страхоте Ваљевске болнице подсетиће изложба Народног музеjа у Ваљеву коjа ће бити отворена 2. априла у 12 часова.

„Изложба представља историографску причу о Ваљеву као граду болници и тежиште изложбе биће на свим обjектима где су биле смештене болнице, на самом историjском току догађања везаних за епидемиjу тифуса. Носећи експонати изложбе биће слика Надежде Петровић „Ваљевска болница“, хируршки прибор и амбиjентална реконструкциjа болницког шатора из тог времена. Поред тога биће изложено пуно разноврсног материjала из времена Првог светског рата.

Изложбу ће званично отворити Иван Тасовац, Министар културе и информисања у Влади Републике Србиjе“ каже директор Народног музеjа Ваљево др Владимир Кривошеjев. Поред министра Тасовца отварању изложбе присуствоваће амбасадор Велике Британиjе у Србиjи Денис Кеефе, амбасадор Холандиjе Х.Е. Лаурент Лоуис Стоквис, као и представници амбасада Републике Пољске, Русиjе и Чешке.

У петак 03. априла у 20 часова у свечаноj сали Ваљевске гимназиjе биће изведена монодрама „Надежда Петровић“ у интерпретациjи Биљане Ђуровић, глумице Народног позоришта из Београда. Монодрама jе направљена од аутентичних писама Надежде Петровић, одломака из романа “Боjе и барут” Олгице Цице и избора поезиjе Растка Петровића и Љубомира Симовића, а Ваљевци ће имати прилику да jе погледаjу захваљуjући Центру за културу Ваљево.

Извор: UGRADU.INFO

Везане виjести:

Оне су своjом храброшћу и своjом патњом задивиле Свет

Велику сликарку убиле Швабе само зато jер jе била Српкиња

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА О ДОПРИНОСУ ЖЕНА У ВЕЛИКОМ РАТУ

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: