fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Представа о животу Милунке Савић

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/milunka_savic.jpg

У Културном центру Источно Ново Сараjево синоћ jе изведена монодрама коjа говори о животу Милунке Савић, наjодликованиjе жене у историjи ратовања на овим просторима, коjа jе провела седам година учествуjући у ратовима на подручjу Балкана.

Глумица Југословенског драмског позоришта из Београда Весна Станковић, коjа тумачи лик Милунке у монодрами „Милунка… исповиjест о животу од прве пушке до прве метле…“, истиче да jе ова храбра жена заправо jедан епски лик коjи се ниjе родио ни приjе ни послиjе ње, а коjи тек сада након много времена добиjа своjу сатисфакциjу.

Станковићева истиче да jе Милунка Савић из наjплементиjих побуда отишла у Први балкански рат, да заштити брата, али и са страшним поривом да заштити земљу Србиjу.

„Она jе добила више од 10 ратних одликовања, што наjвиших српских што иностраних, међу коjима два ордена француске – Легиjе части и Ратни крст са златном палмом. Она jе jедина жена на свиjету коjа jе добила таj француски ратни крст“, каже Станковићева.

Према њеним риjечима, величина Милунке Савић и преданост да се избори за сваког ко jе угрожен настављена jе и кад су завршени ратови.

„То jе њена тежња да све оне слабиjе сачува и изведе на пут, да их одбрани и заштити. Одњеговала jе више од 34 дjеце са Копаоничких села и до краjа живота се борила да jош некоме живот употпуни и оплемени, да му помогне и пружи боље могућности“, рекла jе Станковићева.

Станковићева истиче да улога Милунке Савић за њу представља велики изазов.

„Усудила сам се да уђем у то, снебиваjући се озбиљног и тешког посла, али прича jе толико моћна и величанствена да сам жељела да испричам jедан њен дио. Толике генерациjе и не знаjу ко jе била Милунка Савић“, каже београдска глумица.

Представа jе изведена у оквиру проjекта „Огледало епског стваралаштва“, коjи проводи гусларско друштво „Филип Вишњић“ из Источног Сараjева.

Милунка Савић из Копривнице /1890-1973/ била jе српска хероина Балканских ратова и Првог свjетског рата, наредник у Другом пуку српске воjске „Књаз Михаило“, жена са наjвише одликовања у историjи ратовања.

Рањавана jе у борбама девет пута. Због неизмjерне храбрости Французи су jе прозвали „српска Јованка Орлеанка“.

Извор: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

Милунка Савић – девет рана, 12 одликовања и jедан заборав …

Оне су своjом храброшћу и своjом патњом задивиле Свет …

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА О ДОПРИНОСУ ЖЕНА У ВЕЛИКОМ РАТУ …

СРПСКА ХЕРОИНА: Како jе Милунка Савић заробила 23 бугарска воjника

ПОМЕН СРПСКОЈ ХЕРОИНИ МИЛУНКИ САВИЋ

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: