fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ДОКУМЕНТАРАЦ О ПОСЉЕДИЦАМА НАТО БОМБАРДОВАЊА

Протести на Српскоj Грбавици

Протести на Српскоj Грбавици

Вечерашњим приказивањем документарног филма „Босански синдром“ аутора Драгана Елчића, Удружење „Сараjевски Срби“ из Братунца обиљежило jе 19 година од исељавања (егзодуса) Срба из општина тадашњег Српског Сараjева, и њиховог досељавања у Братунац и Сребреницу, након што су њихова мjеста живљења Деjтонским споразумом припала Федерациjи БиХ.

У оквиру програма обиљежавања голготе сараjевских Срба „Памтимо, не заборавимо“, вечерас jе у Братунцу приказан jош jедан документарни филм истог аутора „Путник кроз васиону и векове“ о великом српском научнику Милутину Миланковићу.

Аутор Елчић jе родом из сараjевске општине Хаџићи и са породицом jе почетком 1996. године са око 8.000 Срба из те општине доселио у Братунац.

Он jе прво снимио документарни филм „Крст-ић“ коjи jе обишао свиjет и скренуо пажњу на страдање сараjевских Срба.

„Филм `Босански синдром` говори о посљедицама Нато бомбардовања мунициjом коjа jе садржавала осиромашени ураниjум и Срби су колатерална штета тог бомбардовања коjе jе оставило катастрофалне посљедице на људе и биљни свиjет“, изjавио jе Елчић.

Он каже да се ова тема развила у сериjал прича о посљедицама НАТО бомбардовања БиХ, Ирака, Србиjе, Либиjе …

Видомир Бандука из братуначког Удружења „Сараjевски Срби“ био jе jедан од свjедока НАТО бомбардовања у Хаџићима, али каже да jе и свjедок „силног оболиjевања сараjевских Срба од карцинома и њиховог убрзаног умирања“.

Он каже да су остале траjне посљедице Нато бомбардовања и да оне jош изазиваjу обољења људи и биљног свиjета коjи су били у непосредноj близини локациjа коjе jе НАТО бомбардовао.

„Више стотина избjеглих Хаџићана обољело jе након рата од карцинома и умрло у Братунцу. Овдjе jе остало jош око 2.000 становника коjи су избjегли из Хаџића, а њих стотину jош живи у алтернативним смjештаjима“, поjаснио jе Бандука.

Бандука jе вечерас подсjетио присутне на голготу сараjевских Срба приликом њихове сеобе са своjих вjековних огњишта у неизвjесност када су превозили посмртне остатке своjих сродника и сабораца те понешто покретне имовине, тражећи било какве куће и зидине да се у њих смjесте.

„Сараjевски Срби нису имали дилему. Нису жељели прихватити муслиманску власт. Слобода им jе била дража од свега и све су оставили да би живjели слободни у своjоj Републици Српскоj за коjу су се борили и коjу су неизмjерно вољели и воле без обзира на услове и стандард живота“, рекао jе Бандука.

У цркви Успења пресвете Богородице сутра ће бити служен парастос за настрадале сараjевске Србе.

Након тога биће одата пошта, прислужене свиjеће за покоj душа погинулих бораца са сараjевског ратишта, чиjи су посмртни остаци пренесени у братуначко гробље, гдjе ће бити положено цвиjеће и окађени њихови гробови.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

СУТРА СЈЕЋАЊЕ НА ГОЛГОТУ САРАЈЕВСКИХ СРБА

УВРЕДА ЗА РЕПУБЛИКУ СРПСКУ И СРПСКИ НАРОД

САРАЈЕВО – ВЕЛИКА ГРОБНИЦА СРБА

ОБИЉЕЖАВАЊЕ ФОРМИРАЊА ОДРЕДА СПЕЦИЈАЛНЕ ПОЛИЦИЈЕ ИЛИЏА

Борци не oдустаjу од вjерског обреда на мjесту злочина!

Сараjево – Романиjа – Jadovno 1941.

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: