fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ИЗ ФЕДЕРАЦИЈЕ БиХ ТРАЖЕ УКЛАЊАЊЕ КРСТА

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/krst.jpg

САРАЈЕВО, 21. СЕПТЕМБРА /СРНА/ – Крст коjи jе jутрос освануо на Златишту изнад Сараjева у знак сjећања на више од 6.500 Срба убиjених у овом граду од 1992. до 1995. године у Федерациjи БиХ дочекан jе као провокациjа уз захтjеве да одмах буде уклоњен.

Тражећи од међународне заjеднице и општинских власти да крст на Златишту одмах буде уклоњен, замjеник градоначелника Сараjева Аљоша Чампара навео jе да његово постављање представља „антицивилизациjски чин и наjгрубљи начин вриjеђања жртава протекле агресиjе на БиХ и град Сараjево“.

„Знамо да су с тих положаjа убиjани цивили у Сараjеву, међу коjима и 1.600 дjеце, а неки на оваj начин покушаваjу у предизборно вриjеме то искористити за скупљање jефтиних политичких поена“, рекао jе Чампара.

Од странака прва се огласила СДА, наjоштриjе осуђуjући постављање крста на Златишту и тражећи његово уклањање.

Ова странка сматра да крст на Златишту вриjеђа хришћански симбол самилости, те да представља „провокациjу и неприхватљиву злоупотребу вjерских симбола чиме се подижу међунационалне тензиjе, што може довести до угрожавања сигурности грађана“.

Предсjедник Удружења родитеља убиjене дjеце Сараjева Фикрет Грабовица оциjенио jе да jе риjеч о „класичноj провокациjи“.

„Поставили су крст на мjесту са коjег су убиjани грађани и дjеца Сараjева, на мjесто са коjег су злочиници терорисали град и сиjали страх“, рекао jе Грабовица.

Предсjедник Удружења „Зелене беретке“ Мухамед Швракић сматра да су Кантон Сараjево и град имали доста начина да обуставе постављање крста на Златишту, одакле jе, према његовим риjеима, снаjперима, тенковима, бомбама и гранатама убиjено више од 16.000 грађана Сараjева.

Наводећи да jе риjеч о „предизборном трику коjим се тражи глас више за националне странке“, Швракић jе изразио увjерење да ће као реакциjа на постављање крста на Златишту услиjедити „неки грађански бунт и револт“.

„Жртва неће трпjети да гледа како му његов катил подиже знамење као упозорење да се он и даље налази на брду с коjег може реаговати у сваком тренутку исто као некада“, истиче Швракић.

На Златишту изнад Сараjева jутрос jе освануо крст у знак сjећања на више од 6.500 убиjених сараjевских Срба, чиме jе испуњено раниjе дато обећање Савеза логораша Републике Српске о подизању овог знамења.

Извор:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане виjести:

ДУКИЋ: ДО КРАЈА СЕПТЕМБРА СПОМЕН КРСТ НА ЗЛАТИШТУ

КРСТ НА ЗЛАТИШТУ БИЋЕ ПОДИГНУТ

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: