fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ДАНАС У БРАТУНЦУ ЦЕНТРАЛНИ ПОМЕН УБИЈЕНИМ СРБИМА

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/pomen-svijece.jpg

БРАТУНАЦ, 5. ЈУЛА /СРНА/ – У Братунцу ће данас бити одржан централни комеморативни скуп поводом сjећања на Србе средњег Подриња коjе су припадници такозване Армиjе БиХ убили током протеклог одбрамбено – отаџбинског рата.

Комеморативном скупу присуствоваће предсjедник Владе Републике Српске Жељка Цвиjановић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Петар Ђокић, министар просвjете и културе Републике Српске Горан Мутабџиjа.

Скупу ће присуствовати и министар за рад, запошљавање, борачка и социjална питања Србиjе Александар Вулин.

Представници ОЕБС-а, неколико амбасада и замjеник високог представника у БиХ Урлике Хартман потврдили су присуство обиљежавању српског страдања у средњем Подрињу.

У 10.00 часова биће служен парастос на градском гробљу, гдjе ће, код спомен крста, бити положено цвиjеће и прислужене свиjеће за покоj душа настрадалих, међу коjима и за 69 Срба убиjених на Петровдан 1992. године у сребреничким селима Залазjе и Сасе, те у Биљачи и Загонима код Братунца.

Обраћање званичника предвиђено jе у 11.00 часова у порти цркве Успења Пресвете Богородице у Братунцу, након чега ће услиjедити духовни програм.

Организатор овог обиљежавања jе Одбор Владе Републике Српске за његовање традициjе ослободилачких ратова.

У протеклом одбрамбено-отаџбинском рату на подручjу средњег Подриња, односно региjе Бирач, погинуло jе 3.267 српских воjника и цивила.

На Петровдан 1992. године у сребреничким селима Залазjе и Сасе, те у Биљачи и Загонима код Братунца убиjено jе 69 српских цивила и воjника, а 22 су заробљена од коjих половина jош ниjе пронађена.

Наjвеће злочине муслимани из Сребренице током 1992. и 1993. године починили су у братуначким и сребреничким селима Бjеловац, гдjе jе 14.
децембра 1992. године убиjено 109 Срба, Скеланима гдjе jе 16. jунаура 1993. године убиjено 69 Срба, те у Сасама, Биљачи и Залазjу на Петровдан 1992. године.

У Подравању 24. октобра 1992. године убиjено jе 57 Срба, док jе у Кравици на Божић 1993. године на наjмонструозниjи начин масакрирано 49 српских цивила.

Српска села наjчешће су нападана на наjвеће православне празнике Ђурђевдан, Тоjчиндан, Видовдан, Петровдан, Божић…

За убиства Срба средњег Подриња, претежно цивила, међу коjима jе било наjвише жена, дjеце и стараца, jош нико ниjе процесуиран, осим Насера Орића, коjи jе у Хашком трибуналу био осуђен на двиjе године затвора, а затим ослобођен.

Извор:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: