fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ВЛАДИКА АТАНАСИЈЕ: СКИДАЊЕ ПЛОЧА СА СПОМЕНИКА ЈЕ ДРУГО УБИЈАЊЕ ЖРТАВА

Епископ Атанасиjе у Шушњару

Епископ Атанасиjе у Шушњару

Полагањем виjенаца и служењем парастоса у Шушњару, општина Сански Мост, данас су обиљежене 74 године од страдања 5.500 Срба и 50 Јевреjа коjе су убиле усташе на Илиндан 1941. године.

Свету литургиjу у цркви Светих апостола Петра и Павла у Санском Мосту и парастос за страдале на Шушњару служио jе владика бихаћко-петровачки Атанасиjе.

Владика Атанасиjе jе у обраћању поручио да jе наjважниjе да оваj догађаj и жртве на Шушњару не буду заборављени.

„Ове жртве заслужуjу достоjно и видљиво обиљежjе, а наjдостоjниjе jе православни храм, капела у чиjоj би унутрашњости била исписана имена страдалих“, рекао jе владика Атанасиjе.

Он jе истакао да уклањање табле са именима пострадалих на неким надгробним спомен-плочама представља друго убиjање жртава.

„Људи коjи бришу имена покушаваjу да интервенишу на самом ткиву историjе и да ишчупаjу оно што jе постоjало. Сви треба да се трудимо да сва имена буду достоjно запамћена и забиљежена и да кроз то буде поштована свака личност. Све док не постанемо човjечни, неће бити мира међу људима“, рекао jе владика Атанасиjе.

Начелник општине Оштра Лука Драган Станар апеловао jе да власти у Санском Мосту, Унско-санском кантону, Републици Српскоj, Србиjи, као и међународна заjедница заштите спомен-комплекс на Шушњару и да однос према обиљежавању страдања на овом мjесту буде промиjењен.

„Трагедиjа овог мjеста прелази националне оквир и она као таква мора бити препозната у циjелом свиjету, а обиљежавање страдања на овом мjесту пало jе на поjединце, Српску православну цркву и општину Оштра Лука. Не наилазимо на разумиjевање и краjње jе вриjеме да се то промиjени, jер нам jе обиљежавање страдања на Шушњару обавеза и израз поштовања према жртвама“, рекао jе Станар.

Виjенце и цвиjеће на споменик на Шушњару положиле су делегациjе општина Оштра Лука, града Приjедора, Градског удружења бивших логораша и њихових потомака Бањалука, Завичаjно удружење Сањана „Грмеч“ и Удружења Сански Мост из Београда.

Многоброjни грађани и поштоваци жртава Шушњара потом су положили виjенце на спомен-обиљежjа жртвама усташког терора „Милин бирт“ и „Клаоница“, као и у Спомен соби 6. Санске бригаде у Оштроj Луци.

Општина Оштра Лука обиљежила jе данас Дан и крсну славу – Светог пророка Илиjу, а славскоj свечаности присуствовали су челници поткозарских оштина и броjне званице из привредног и друштвено-политичког живота општине и региjе.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

ТРЕЋИ ОКРУГЛИ СТО „ШУШЊАР 1941.“ – Jadovno 1941.

ИСТОРИЈА СЕ НЕ СМИЈЕ ЗАБОРАВИТИ – Jadovno 1941.

Шушњар – Jadovno 1941.

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: