fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Деветнаест година од хрватске агресије

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/dubica.jpg

Светом литургиjом и поменом погинулим борцима Воjске Републике Српске у Козарскоj Дубици ће у четвртак, 18. септембра, бити обиљежено 19 година од одбране подручjа те општине од хрватске агресиjе у септембру 1995. године.

Света литургиjа и помен погинулим и настрадалим борцима у одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске биће служена у Спомен-храму Света Петка у Козарскоj Дубици 18. септембра у 09.00 часова.

Према програму, коjи jе утврдио Организациони одбор на чиjем челу jе начелник општине Козарска Дубица Миле Злоjутро, комеморативни скуп код Спомен-крста на обали риjеке Уне почеће у 10.00 часова, служењем помена страдалим воjницима и цивилима.

Планирано jе да се на комеморациjи код Спомен-крста присутнима обрате предсjедник Борачке организациjе Републике Српске Миломир Савчић, предсjедник општинске Борачке организациjе Драгољуб Ћибић, начелник општине Миле Злоjутро и посланик у Народноj скупштини Републике Српске Дарко Бањац.

Дан касниjе, 19. септембра, биће положено цвиjеће код Тополе ужаса у Доњоj Градини на обиљежjу мjеста погибиjе полицаjца Зорана Булића.

У оквиру „Септембарских дана одбране“ у Козарскоj Дубици ће 21. септембра бити обиљежен Дан 11. дубичке бригаде.

У општини Козарска Дубица су у само два дана траjања хрватске агресиjе од деjства нападачке артиљериjе и у непосредним борбама на подручjу града погинуле 44 особе, односно 32 припадника дубичке бригаде Воjске Републике Српске и 12 цивила, коjи су се затекли на путу уз риjеку Уну.

Хрватске воjне снаге успjеле су у ноћи између 17. и 18. септембра 1995. године на два мjеста да пређу риjеку Уну – код Новог Града и Козарске Дубице, и пробиjу граничну линиjу одбране.

За злочине хрватске воjске почињене током агресиjе на подручjу западнокраjишких општина Републике Српске до данас нико ниjе одговарао, упркос томе што су први извjештаjи о почињеним ратним злочинима против цивилног становништва надлежним институциjама поднесени jош 1996. године.

Извор:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане виjести:

ОДБРАНА ЗАПАДНИХ ГРАНИЦА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Спржени „Громови“

Битка на хумкама предака

Западно краjишке општине

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: