fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

U PONEDJELjAK OBILjEŽAVANjE 16 GODINA OD STRADANjA SRBA

0018NJEGOVIC_PHOTOGRAPHY.JPGr.JPG

BANjALUKA, 7. OKTOBRA /SRNA/ – Šestnaesta godišnjica stradanja Srba u zapadnoj Krajini biće obilježena u ponedjeljak, 10. oktobra, u Mrkonjić Gradu, najavljeno je danas na konferenciji za novinare Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Petar Đokić rekao je da za 117 dana, koliko je Hrvatska vojska u sadejstvu sa Armijom BiH držala pod okupacijom najveći dio zapadnokrajiških opština, protjerano 120 000 ljudi, ubijeno 1 700 civila i vojnika, te da je do sada ekshumirano 1 214 tijela a da se traga za još 421 nestalih.

On je naveo da je u tom periodu načinjena i ogromna materijalna šteta koja se procjenjuje na 680 miliona KM, a u kojoj je zapaljeno 2 308 stambenih objekata a 3 000 onesposobljeno.

„Za ovaj teški zločin niko od onih koji potiču iz BiH nije još procesuiran, niti proglašen krivim, osim nekoliko komandanata hrvatske vojske čije su jedinice, predvođene Antom Gotovinom, učestvovale u ovim operacijama“, rekao je Đokić.

On je istakao da se obilježavanjem ovog događaja želi zatražiti pravda kojom će odgovorni za ovaj zločin biti procesuirani kako pred Haškim tribunalom tako i pred pravosudnim institucijama BiH.

Đokić je upozorio da se neprocesuiranjem odgovornih nastoji održati sterilna slika rata u BiH u kojoj se srpska strana želi proglasiti odgovornom za rat i zločine.

Predsjednik Centra za istrživanje ratnih zločina RS Janko Velimirović podsjetio je da se ovaj zločin dogodio u jesen 1995. godine kao „završni dio operacije Hrvatske vojske, u sadejstvu sa Petim korpusom Armije BiH, a pod pokroviteljstvom američkih NATO snaga“, pod nazivom „Južni potez“

„Ima simboličnih početaka procesuiranja u Hrvatskoj, ali njima nisu obuhvaćeni ključni faktori koji su komandovali i vodili ovu operaciju“, rekao je Velimirović.

On je naglasio da je na području Mirkonjić Grada pronađena masovna grobnica sa 181 tijelom, od kojih je 42 civila, 131 vojnik, tri policajca a pet njih je još neidentifikovano.

Obiljevažanje šesnaeste godišnjice stradanja Srba na području Zapadne Krajine u Mrkonjić Gradu počeće u 11.00 časova parastosom i polaganjem cvijeća na Spomen obilježju masovne grobnice – Gradsko groblje.

Nakon toga, u 12.00 časova predviđeno je polaganje cvijeća na centralnom spomen obilježju poginulim borcima Mrkonjić Grada u odbrambeno-otadžbinskom ratu, a zatim, u 12.30 časova obraćanje zvaničnika i kulturno umjetnički program u Domu kulture.

 

Izvor: srna

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: