fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Приједор: Обиљежен Дан сјећања на егзодус Срба из Санског Моста

Симболичним спуштањем виjенаца и цвиjећа у риjеку Сану са градског моста у Приjедору обиљежен jе Дан сjећања на егзодус Срба из Санског Моста из 1995. године.

Приjедор: Бацање виjенаца
Приjедор: Бацање виjенаца

На мосту се окупио велики броj Сањана, међу коjима и данас многи имаjу приjедорску адресу, као и представници градске Организациjе породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила и приjедорске Борачке организациjе.

„Ово jе друга година како обиљежавамо сjећање на егзодус Срба из Санског Моста. Оваj дан обиљежавамо приjе свега због истине коjа се дешавала у и око Приjедора, jер jе много неистине отишло у свиjет“, каже предсjедница приjедорске градске Организациjи породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Здравка Карлица.

Према риjечима тадашњег команданта Трећег батаљона 43. моторизоване бригаде, Драшка Вуjића, коjи jе 10. октобра 1995. године са своjим саборцима бранио Приjедор, то jе била борба прса у прса са муслиманским снагама.

„На данашњи дан моj батаљон се налазио на одбрани коридора, али с обзиром да jе Сански Мост пао, моj батаљон jе кренуо у одбрану Приjедора и остатка Републике Српске. Ушли смо у борбу под тешком артиљериjском ватром, муслиманске снаге су биле потпомогнуте НАТО пактом. Њихове беспилотне летjелице су наводиле њихову артиљериjу на наше положаjе и ми смо у покрету ушли у борбу. Било jе jако пуно и мртвих и рањених, али одлучност да бранимо Приjедор до задњег jе резултирала тиме да смо и успjели у томе“, каже Вуjић.

Приjе рата у Санском Мосту, коjи jе данас федерална општина, живjело jе око 27. 000 Срба, док се до данас вратило око 1.300.

 

Извор: Радио Телевизиjа Републике Српске

 

Везане виjести:

„Општина Козарска Дубица у ратним сукобима 1995. године

ИСТОРИЈА СЕ НЕ СМИЈЕ ЗАБОРАВИТИ – Jadovno 1941.

ЂОКИЋ: НЕПРИЈАТЕЉ ХТИО ДА ЗАТРЕ ЖИВОТ СРБА

Западно краjишке општине – Jadovno 1941.

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: