fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Обиљежено 70 година од страдања Срба

bijeli-potok-bl.jpg
Споменик убијеним Србима у Бијелом Потоку

БАЊАЛУКА, 16. АПРИЛА (СРНА) – Удружење породица, потомака и поштовалаца жртава усташког терора од 1941. до 1945. за бригу о Спомен-комплексу „Бијели Поток – Бањалука“ данас је пригодном академијом и парастосом обиљежило 70 година од страдања Срба Бијелог Потока и 10 година од подизања спомен-обиљежја, на којем се налазе имена 54 жртве.

Секретар овог удружења Рајко Миљевић истакао је да су од исписана 54 имена на Спомен-обиљежју у Бијелом потоку, 52 жртве усташког терора.

„На спомен-обиљежју налазе се имена жртава животног доба од 12 мјесеци до осамдесет и више година, убијених маљевима, камама, сјекирама и другим хладним оружјем на највећи хришћански празник“, рекао је Миљевић Срни.

Он је оцијенио да је веома важно присјећање на све жртаве усташког терора у Другом свјетском рату.

Академији и парастосу присуствовали су изасланици кабинета предсједника Републике Српске Синиша Каран, кабинета премијера Српске Душко Јакшић, као и представници Административне службе града Бањалуке.

На академији је уручена умјетничка слика за предсједника Републике Српске Милорада Додика, коју је преузео Синиша Каран, те зa градоначелника Бањалуке Драгољуба Давидовића.

Парастос у Бијелом Потоку служи се на други дан Васкрса од 2002. године у организацији овог дружења.

У Бијелом Потоку налази се спомен-обиљежје страдалим Србима у том мјесту, које су на звјерски начин убиле усташе на Васкрс 1942. године.

Ове манифестације организују се уз подршку Административне службе града Бањалуке и СУБНОР-а.

16.4.2012. – Парастос и комеморација-Бијели Поток 1942./16.04.2012. – Parastos i komemoracija-Bijeli Potok 1942.

Извор: срна

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: