fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ОБИЉЕЖЕНО 19 ГОДИНА ОД ЕГЗОДУСА СРБА ИЗ ЗАПАДНЕ СЛАВОНИЈЕ

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/slika-gradiska-komemoracija.jpgУ Градишци jе данас, у присуству предсjедника Републике Српске Милорада Додика, обиљежено 19 година од егзодуса Срба из Западне Славониjе парастосом у храму Покрова Пресвете Богородице, полагањем виjенаца и прислуживањем свиjећа на спомен-плочу, те спуштањем виjенаца и цвиjећа са средине моста у риjеку Саву. Комемоарцииjи jе присуствовала и делегациjа Удружења грађана Јадовно 1941. из Бањалуке на челу са др. Душаном Басташићем.

Додик jе том приликом поручио да ће 1. маj остати записан у генима Срба у наредним поколењима. „Постоjи генерална опструкциjа од Хрватске да истина и правда не изађу на видjело. Српски народ jе данас расут у неколико држава и мора да се интегрише како би опстао. Срби мораjу имати право на живот, право на правду, право на истину“, рекао jе предсjедник Српске.

Обраћаjуjући се на тргу испред храма Покрова Пресвете Богородице у Градишци, Додик jе указао да Срби из Хрватске нису у могућности да остваре елементарна права – на имовину, истину, на одавање почасти своjим мртвима по Хрватскоj.

„Хрватска jе ушла у ЕУ, а ниjе риjешила питање прогнаних Срба. У Хрватскоj се jош води борба против права jедног народа“, истакао jе Додик.

Међу неколико стотина Срба избjеглих из Западне Славониjе, данашњем чину присуствовао jе и Миле Љубичић из пожешког села Кукуњевац.

„Моjе село jе опустошено. Од некадашњих хиљаду становника у Кукуњевцу, данас живи 30 стараца, село jе пусто и зарасло у коров. Хрватска страна ништа не предузима да се огњишта обнављаjу и да се народ враћа. На другоj страни, Српска нам jе дала уточиште и због тога смо веома захвални“, рекао jе Љубичић.
Виjенце и цвиjеће у риjеку Саву данас су, осим предсjедника Додика, спустиле и броjне делегациjе и родбина настрадалих, међу коjима делегациjа Народне скупштине Србиjе, делегациjа Информационо-документационог центра „Веритас“, Удружења прогнаних Срба „Суза“ и многи други.

Ни 19 година након злочиначке операциjе хрватске воjске и полициjе назване „Бљесак“, када jе убиjено 283 Срба, међу коjима 57 жена и деветоро дjеце, jош нико од хрватских налогодаваца ниjе одговарао за оваj страшни злочин.

За мање од 36 часова 1. и 2. маjа 1995. године из Западне Славониjе jе преко савског моста, названог симболично „Мост спаса“, протjерано 30.000 Срба.

У Западноj Славониjи до 1991. године живjело jе више од 128.000 Срба, да би пописом из 2001. године било установљено да jе у овом подручjу остало тек 26.000 Срба.

Данас у Западноj славониjи живи петнаестак хиљада Срба, а осим Републике Српске, прогнани Срби нашли су уточиште у Србиjи, Аустралиjи, Америци и западноевропским земљама.

Извор:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: