fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ПОКЛАЛИ СТАНАРЕ, ПА ПОРОДИЦИ ОДУЗЕЛИ КУЋУ?!

Ексхумирани посмртни остаци чланова породице Вуковић из Медара

Ексхумирани посмртни остаци чланова породице Вуковић из Медара


Приредио: Миломир САВИЋ

Мирослав Вуковић каже да су његове сестре Радмила и Мирjана тужиле Хрватску за оваj злочин… Суд jе донио рjешење да се одузме кућа у коjоj су поклане породице, пошто нису имали новца да плате судске трошкове?!

Мирославу Вуковићу из села Медари, код Нове Градишке, у току операциjи „Бљесак“ 1995. године, припадници Хрватске воjске, на звjерски начин, убили су два стрица – Ранка и Милутина и њихове породице.

„Осим стрица Ранка, убиjена jе његова супруга Анђелиjа, осмогодишњи син Горан и шестогодишња кћерка Гордана, након чега jе ова породица потпуно нестала са лица Земље“, каже Вуковић Срни.

Првог маjа 1995. године, током акциjе у коjоj су протjерани Срби из Западне Славониjе, Милановог другог стрица Милутина „заклале су комшиjе Хрвати, као и његову супругу Цвиjету и седмогодишњу кћерку Драгану“.

Према његовим риjечима, иза стрица Милутина остале су двиjе кћерке, коjе су, игром случаjа, у вриjеме операциjе „Бљесак“ биле у Градишки, гдjе су похађале средњу школу.

Вуковић каже да су његове сестре Радмила и Мирjана тужиле Хрватску за оваj злочин, али jе тужба одбиjена, а жртве проглашене „колатералном штетом“ у рату.

Шта више, суд jе донио рjешење да им се одузме кућа у коjоj су поклане породице, пошто нису имали новца да плате судске трошкове?!

Након тога, уложена jе жалба Жупаниjском суду у Славонском Броду и кућа ниjе одузета, али оваj судски поступак jош траjе, наглашава Вуковић.

Осим Миланових наjмилиjих, припадници Хрватске воjске и полициjе су током „Бљеска“ поубиjали укупно 28 мjештана села Медари – нико ниjе био поштеђен, па чак ни животиње: пси, мачке и кокоши.

Предсjедник Удружења избjеглих Срба из Краjине и Хрватске Петар Џодан каже за Срну да ни 20 година након егзодуса Срба из западне Славониjе нема значаjниjег повратка у Западну Славоиниjу.

„До сада се, углавном, вратио мањи броj старих и немоћних лица, док на подручjу Пакраца и Дарувара живи око 1.300 житеља стариjе животне доби“, поjашњава Џодан.

Прошле године на 55 умрлих рођено jе само jедно диjете на подручjу Западне Славониjе са српским становништвом.

Џодан сматра да jе приjе приjема Хрватске у ЕУ пропуштена посљедња шанса да међународна заjедница и земље региона изврше значаjниjи притисак на Хрватску да омогући већи и обимниjи повратак Срба и да се коначно рjеши српско питање.

Предсjедник Удружења Срба протjераних из Западне Славониjе Крсто Жарковић указуjе да 20 година након операциjе „Бљесак“ ниjедан хрватски воjни и политички званичник ниjе одговарао за злочине почињене у Западноj Славониjи.

Жарковић наводи за Срну да jе jош поразниjа чињеница да нико у Хрватскоj ниjе одговарао ни за страшне злочине коjег jе починила озлоглашена jединица Томислава Мерчепа 1991. године на подручjу Мариног Села код Пакраца.

„Учесници рата из бивше Републике Српске Краjине немаjу признати статус борца, ратни воjни инвалиди не могу доказати мjесто рањавања, док чланови породица погинулих немаjу никакву надокнаду“, напомиње Жарковић.

Говорећи о обиљежавању 20 године од операциjе „Бљесак“ и егзодуса Срба из Западне Славониjе, Жарковић наводи да програм почиње 1. маjа у 9.30 часова служењем парастоса у цркви Покрова Пресвете Богородице у Градишки, у присуству епископа славонског Јована.

Предвиђено jе полагање виjенаца на спомен плочи погинулим Србима из западне Славониjе, коjа се налази испред цркве, а у 11.00 часова jе традиционално спуштање виjенаца у риjеку Саву.

Жарковић очекуjе да ће парастосу присуствовати наjвиши званичници из Републике Српске и српски члан Предсjедништва БиХ.

Такође, 30. априла у Дому културе биће одржана конференциjа за новинаре поводом обиљежавања 20 година од страдања Срба у Западноj Славониjи.

На конференциjи за новинаре учествоваће представници Удружења Срба протjераних из Западне Славониjе, Удружења „Суза“ из Београда , представници „Веритаса“, Српског демократског форума из Пакраца, те посланик у скупштини Србиjе Миодраг Линта.

Хрватске воjне и полициjске снаге напале су српско становништво Западне Славониjе 1. и 2. маjа 1995. године, када jе ова област била зона под заштитом УН – такозвани сектор „Запад“.

Према подацима Документационо-информационог центра „Веритас“, у „Бљеску“ jе убиjено или нестало 283 Срба, међу коjима 57 жена и деветоро дjеце до 14 година.

За злочине почињене над Србима у Западноj Славониjи, коjа jе била под заштитом УН, нико ниjе оптужен ни пред Хашким трибуналом, ни пред хрватским судовима.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане виjести:

СУТРА САХРАНА ЧЛАНОВА ПОРОДИЦЕ ВУКОВИЋ – Jadovno …

Хрватска срамота: Побили породицу, па jоj … – Jadovno 1941.

ПРОЦЕСУИРАТИ ОДГОВОРНЕ ЗА ЗЛОЧИН НАД … – Jadovno 1941.

Бљесак – Jadovno 1941.

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: