fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

СРУШЕНО СПОМЕН-ОБИЉЕЖЈЕ У ДВОРИШТУ СРПСКЕ ЦРКВЕ

Srusen_spomenik_stradalim_Srbima_u_Medarima_kod_Nove_Gradiske-bfe436a0Непознати вандали срушили су спомен-обиљежjе погинулим мjештанима у протеклом рату у селу Медари код Нове Градишке, у Хрватскоj, а коjе jе недавно подигнуто у дворишту српске цркве Преображења Господњег, рекао jе Срни мjештанин овог села Милан Романић.

 

Ово спомен-обиљежjе подигнуто jе приjе неколико дана, а требало jе бити освештано 19. августа на Преображење Господње, коjе се у овом селу прославља као црквена слава.

 

На спомен-крсту пише „У знак сjећања на све настрадале мjештане Медара и Трнаве 1991-1995. године, мjештани Медара-Трнаве за Преображење 2015. године“.

 

Мjештани из Медара рекли су Срни да jе оваj вандализам наставак злочина из мржње коjи jе интензивиран након прославе 20 година од „Олуjе“ у Хрватскоj.

 

У операциjи „Бљесак“ Хрватске воjске и полициjе 1. маjа 1995. године на западну Славониjу са виjековних огњишта протjерано jе 15.000 Срба, док их jе 283 погинуло и нестало.

 

У овоj акциjи наjвише су страдала два села са претежно српским становништвом Медари и Трнава са 27 жртава, међу коjима jе 11 жена и троjе дjеце, те Пакленица са 20 жртава, међу коjима су брачни парови Пантелиjа (77)и Верица (68) Ковачић, те Петар (76) и Десанка (70) Вукотић.

 

Наjтеже jе страдала породица браће Вуковић из Медара Ранко, његова супруга Анђелиjа и њихова дjеца jеданаестогодишњи Горан и осмогодишња Гордана, те Милутин и његова супруга Цвиjета и њихова седмогодишња кћерка Драгана, подаци су Документационо-информационог центра „Веритас“.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане виjести:

Злочин без казне – Медари 1. свибња 1995. – Jadovno 1941.

ПОКЛАЛИ СТАНАРЕ, ПА ПОРОДИЦИ ОДУЗЕЛИ КУЋУ …

„Бљесак“ jе jош у мраку – Jadovno 1941.

Бљесак – Jadovno 1941.

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: