Italijani znaju istinu o logoru Jadovno

Ћирилица

BANJALUKA - Uoči prve međunarodne konferencije o Jadovnu, koja će se održati sutra i u petak u Banjaluci, razgovaramo s Milom Mihajlović, novinarkom RAI TV, čija je nova knjiga „Italijanski izvori - dokumentacija o masakru Srba u Dalmaciji, Lici i Kninskoj krajini 1941-1943“ pobudila veliku pažnju u italijanskoj javnosti, a biće i tema njenog izlaganja na tom skupu.

Reč je o dokumentima od ogromne istorijske vrednosti, koja su nakon 70 godina ugledala svetlost dana, a koja su dokaz, kako kaže naša sagovornica, etničkog čišćenja epskih razmera počinjenog na Balkanu. Ovo je poslednjih meseci više puta izrečeno na konferencijama održanim u srcu Italije, pa čak i u sedištu nacionalnog parlamenta.

 

Presudna uloga Italijana

Kakvu reakciju su izazvala vaša predavanja u Italiji? Interesantna je izjava dr Gvida Cace, jednog od autora knjige-dokumenta od koje je sve i počelo, koji je stalno zapanjeno podvlačio da niko nikada nije obraćao pažnju na te fotografije o masakru Srba. A baš su one i srž nove slike istorijskih događaja, pa i slike o ulozi italijanske vojske u Istri i Dalmaciji u periodu 1941-43. Italijani su, naime, bili ti koji su zatvorili logor na Pagu istog dana kada su od Hrvata uspeli da preuzmu vlast. Oni su ti čijom zaslugom je spasen život zaostalim grupicama logoraša, o čemu svedoči i nekadašnja devojčica logoraš koja je još živa. Oni su iskopali zatečene jame, dokumentovali zločin, prebrojali tela, fotografisali ih, jadne ostatke spalili i taj pepeo dostojno sahranili. Oni su ti koji su istinu sve do sada i sačuvali, a da bi posle kapitulacije Italije 8. septembra 1943. za to skupo platili.

Kako je došlo do toga da se bavite ovom temom?

Sasvim slučajno. U Rimu je sredinom februara prvi put objavljen dokument sačinjen septembra 1945. godine koji je služio da dokazima potkrepi italijansku pregovaračku poziciju na Mirovnoj konferenciji 1946. u Versaju. Sudbina tog dokumenta bila je vrlo čudna. Štampan na, za to vreme izuzetno skupoj hartiji i u hiljadu primeraka, zaplenjen je i od tada mu se gubi svaki trag. Prošle godine, na inicijativu grupe Italijana, istoričara i izgnanika iz Dalmacije, odlučeno je da se taj dokument, čiji je jedan primerak sačuvan, pruži na uvid javnosti. Reč je o knjizi o jezivom entičkom čišćenju Italijana iz Istre i Dalmacije u godinama posle Drugog svetskog rata, o jamama u kojima su završile na hiljade građana čiji je jedini greh bio taj što su italijanskog porekla.


Mesecima su nestajali u dubinama istrijanskih (istarskih) jama, a to je rezultiralo egzodusom 350.000 Italijana iz ovih krajeva. Međutim, taj dokument na poslednjih 20 stranica donosi fotografije pod naslovom: „Masakri Jugoslovena protiv Jugoslovena“. Upravo je tu bio ključ istorijskog otkrića važnog za naš narod. Među njima nalaze se i jedinstvene, do sada nikada viđene četiri fotografije o ustaškom logoru na Pagu, o kojima postoje samo usmena svedočenja. A u tom logoru ustaše su za samo 132 dana usmrtile 8.000 Srba i Jevreja. Logor na Pagu je, inače, bio u sastavu kompleksa logora Jadovno, stratišta 42. 000 Srba. Kada sam to videla, počeo je i moj angažman da se istina o tome čuje što dalje.


Ko je to sve uspeo da zabeleži?

Naravno da Srbi nisu mogli da prikupe druge dokaze o Jadovnu sem priča malobrojnih preživelih. Ali italijanska vojska i civilna vlast je u Dalmaciji i Lici tada bila prisutna i interesantno je da su se oni sukobili s vladom u Rimu. Naime, Italijani i Hrvati su, navodno, bili prijatelji i saveznici. A bili su sve sem toga. Osim što ih je delila kultura i teritorijalni interes, Italijani su bili zgroženi ustaškim zlodelima, ali i primarnom ulogom koju je u masakru nevinih srpskih civila imala Katolička crkva u Hrvatskoj, o čemu svedoče dokumenta iz italijanskih državnih, diplomatskih i vojnih arhiva. Vojni izveštaji su potkrepljeni i fotografijama jer bi na svaku dojavu o ustaškom masakru Srba Italijani slali svoje patrole, istražitelje i fotografe. Nažalost, redovno su te dojave i potvrđivane: nekada su italijanski vojnici iz jama uspevali da izvade ponekog preživelog i smeštali ga u svoje bolnice. Nekada su uspevali da svojim prisustvom preduhitre ustaše i onemoguće krvavi pir. A nekada su mogli samo da konstatuju masakr. To je išlo do te mere da je trupa zajedno s komandantima cele armije u Dalmaciji zapretila pobunom političkom vrhu u Rimu! I o tome postoji prepiska iz koje se jasno čitaju reči gnušanja na „savezništvo“ s Hrvatima.


O ovom otkriću ste do sada imali više prilike da govorite u Italiji nego na prostoru bivše Jugoslavije.

O postojanju ovih dokumenata saznao je i čuveni svetski antropolog prof. Srboljub Živanović iz Londona i pozvao me je da govorim na konferenciji o Jasenovcu. Ali, kako je ona bila u maju, a ja sam sve ove činjenice počela da prikupljam, nisam bila u mogućnosti da u tako kratkom roku sve prezentujem u javnosti, ali sada ću imati prilike u Banjaluci, gde su dolazak najavila i tri predsednika: Josipović, Dodik i Tadić. Srećom, za ova dokumenta je saznao i dr Dušan Bastašić, predsednik Udruženja potomaka i poštovalaca žrtava kompleksa ustaških logora Jadovno 1941. i uz njegovu pomoć priča o italijanskim materijalnim dokazima počela je da se širi ne samo u srpskoj nego i u svetskoj javnosti. Najpre je u Italiji moj tekst o etničkom čišćenju Srba i Italijana, o Jadovnu i brojnim drugim srpskim Jadovnima, na udarnom mestu objavio italijanski nacionalni list „Il Tempo“. U Italiji je krenula serija konferencija koja je bila ispraćena ogromnim interesovanjem javnosti. I da zločin bude veći, to se događalo i u godinama posle završetka rata. Italijani te zločince nazivaju „Titovi partizani“. Međutim, na osnovu novih saznanja iz knjiga Miloslava Samardžića, koja dokumentuje masovni prelazak ustaša u partizane već 1943. godine, postavlja se pitanje: ko su bili „Titovi partizani“ koji su u jame bacali Italijane? I to otvara novo poglavlje i to je tema moje nove knjige.

 

Izvor: BLIC online