Обележено страдање Срба код Бјеловара 1941.

ЗАГРЕБ –Представници Срба из Хрватске и антифашистичке организације јучер су обележили 72 године од страдања око 200 српских цивила масакрираних код Гудовца близу Бјеловара, као и одвођења око 500 Срба из Грубишној Поља у усташки логор Јадовно одакле се нико није вратио.

На месту страдања жртава првог масовног масакра Срба положени су венци, а присутнима којих је било стотињак, обратио се председник Српског народног вијећа и посланик у Сабору Милорад Пуповац.

Подсетивши да су усташе масакр невиних српских цивила из Гудовца и околних села почињен 28. априла оправдавали тврдњом да се радило о четницима, Пуповац је нагласио да „реч четник и данас одзвања у Хрватској”.

„Њом се и данас именују припадници српског народа, али и неки који су моји најближи сарадници, па та реч и данас више живи у Хрватској него што живи помен на ове невине жртве”, оценио је Пуповац.

„Овде је почео поход који је завршио геноцидом према Србима, Ромима и Јеврејима, као и злочини над Хрватима антифашистима”, рекао је Пуповац, истичући значење обележавање гудовачких жртава.

Подсетио је да је на месту ликвидације 1955. године подигнута костурница, а нешто касније постављен је и споменик „Гудовчан”, Војина Бакића, вајара из Бјеловара чија су четири брата такође побиле усташе, али у Јадовном.

Споменик је 1991. године срушен и до данас није обновљен, због чега је Пуповац нагласио да је обнова споменика велика морална обавеза и градске и жупанијске и државне власти.

Рекавши да одсуство обнове споменика ником не служи на част, Пуповац је нагласио да се ту не ради о парама, него о односу према споменику.

О околностима масакра говорили су градоначелник Бјеловара Антон Корушец и заменик бјеловарско-билогорског жупана Саша Лукић, а присутнима се обратила и посланица Ивана Посавец Кривец као изасланица председника Сабора Бориса Леке.

Парастос је служио бјеловарски парох јереј Дарко Патаковић, а међу окупљенима, представницима српске мањинске самоуправе, српских организација, антифашиста и рођака побијених био је и конзул Србије у Загребу Зоран Васиљевић.

У цркви Св. Георгија у Грубишном пољу за све одведене и побијене у усташким логорима у Госпићу, Јадовном и на острву Пагу. парастос је служио тамошњи парох Даниел Николић, након чега је одржана комеморација код зграде некадашње железничке станица одакле су Срби одвођени у логоре.

Пуповац је нагласио да спомен обележје о одвођењу Срба и поред свих напора није постављено, али и да постоји још много обележја страдања која су уклоњена и уништена, а која нису обновљена.

Усташе су 27. априла 1941. године ухапсиле 200 Срба из Гудовца и околних места, провели их кроз Гудовац и стрељали на оближњој ливади. Лешеви 195 стрељаних жртава су на захтев Немаца који су осудили масакр сахрањени у заједничкој гробници на православном гробљу у селу, да би 1955. били сахрањени на месту страдања.

Према проценама историчара Ђуре Затезала, у комплексу логора Госпић - Јадовно - Паг у три месеца постојања током 1941. побијено је преко 40.000 лица, од којих 38.000 Срба. Преживели су крајем лета пребачени у тек саграђен логор Јасеновац и тамо побијени.

 

Извор: ТАНЈУГ

 

Везане вијести: 

ОДРЖАН ПОМЕН СРБИМА ИЗ ГРУБИШНОГ ПОЉА СТРАДАЛИМ У ЛОГОРУ ЈАДОВНО

ГУДОВАЦ

Грубишно Поље