fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Обнова Спомен-плоче за 487 грубишнопољских Срба

Grubisno polje

На жељезничкоj станици у Грубишном Пољу  28. априла  биће откривена обновљена Спомен-плоча за 487 грубишнопољских Срба одвезених у неповрат са те станице приjе тачно 71 годину и побиjених у комплексу усташких логора Госпић –  Јадовно – Паг, речено jе Срни у Завичаjном удружењу „Билогора“.

„Потребна финансиjских средстава ће обезбиjеди Завичаjно удружење `Билогора` из Београда и Српско народно виjеће из Загреба. Молимо све оне потомке и поштоваоце жртава, коjи су у прилици,  да нам помогну да сакупимо 700 евра“, апелуjу из овог удружења.

Под изговором да Срби котара Грубишно Поље спремаjу „ђурђевдански устанак“, на инициjативу тамошњег жупника Петра Сивjановића, из Загреба jе у Грубишно Поље у предвечерjе 26. априла 1941. године возом стигло око 120 хрватских усташа, на челу са „емигрантима“, шефом загребачке усташке полициjе Ивицом Шарићем и Еугеном Дидом Кватерником.

У договору са тамошњим усташким логорником, адвокатом Луjом Стахуљаком и „предстоjником“ Зориславом Микићем, у ноћи између 26. и 27. априла похапшено jе у своjим кућама 504 православних Срба.

У сточним „Г“ вагонима 27. априла пребачени су у „Загребачки збор“, а након тога у логор „Даница“ код Копривнице, чиjи су били први затвореници.

Краjем jуна 1941. године, превезени су у Госпић у Лици, а одатле на острво Паг, у логор Слана. Током jула њих 487 побиjено jе у комплексу усташких логора Госпић – Јадовно – Паг.

На жељезничкоj станици у Грубишном Пољу породице побиjених постављале су спомен-плоче, коjе су уништене 1971. и 1991. године и до данас нису обновљене.

У протеклом рату порушено jе на подручjу Хрватске више  од 3.000 споменика антифашистичкоj борби и цивилним жртвама рата и то већина на подручjима гдjе ниjе било ратних деjстава.

Извор: срна

Везане вjести:

Помозите обнову Спомен плоче за 487 грубишнопољских Срба убиjених на Јадовну 1941.

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: