fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Промовисана књига „Цивилне жртве терора НДХ у Грубишном Пољу 1941- 1945.“

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/grubisno/grubisino-polje.jpg

Књига jе посвећена цивилним жртвама усташке владавине у НДХ на подручjу Грубишног Поља и билогорских села. 

У Грубишном Пољу jе представљена књига „Цивилне жртве терора Независне државе Хрватске у котару Грубишно поље 1941 – 1945.“, професора историjе Растка Пражића, коjу су издали Удружење антифашистичких бораца и антифашиста Грубишног Поља и Великог Грђевца те САБА РХ. Књига jе посвећена цивилним жртвама усташке владавине у НДХ на подручjу Грубишног Поља и билогорских села. Мjеста су то првих злочина у квислиншкоj држави, почињених краjем априла 1941. године, само двиjе недеље након проглашења НДХ.

Тада jе у логоре у Копривници, Загребу, Госпићу и Јадовном одведено и већим диjелом касниjе убиjено 597 цивила. До 1945. године с подручjа Грубишног Поља укупно jе страдало 2091. особа.

– Издавањем ове књиге смо жељели одговорити барбарству и културоциду коjи се догодио у Хрватскоj када jе уништено више од три хиљаде историjских споменика. У Грубишном Пољу jе од 98 споменика и спомен обиљежjа тек неколико остало недирнуто, па смо се водили мишљу да се књиге не могу разбити као споменици и да траjно остаjу вjеродостоjни извор онога што се дешавало на овим просторима – рекао jе Јовичић.

Уредник књиге Илиjа Ранић jе нагласио како она ниjе значаjна за циjелу Хрватску, jер многи нису знали за размjере усташког злочина у Грубишном Пољу.

– Аутор jе на врло прегледан начин аргументовано ставио жртве у историjски контекст и образложио трагичне посљедице терора усташке власти. Књига jе документ зла jедног времена и трагичне судбине људи коjи су покрштавани, исељавани, одвођени у логоре и убиjани. Остаjе непознато зашто до сада никада ниjе учињен напор да се до краjа изучи злочин и обjаве имена свих жртава. Можемо то сматрати крименом људи коjи су партиципирали у локалноj власти jер нису имали снаге да то направе, рекао jе уредник Ранић додавши како се књигом настоjи одбацити ревизионистичке тезе о НДХ.

Уз поjединачни попис цивилних жртава по насељима, књига на 184 странице доноси и поглавља о политичким и друштвеним приликама у котару Грубишно Поље до 1941. године, успостави НДХ и терору над српским становништвом, партизанским нападима на Грубишно Поље и усташкоj одмазди 1942. године те поглавље о почетку ширења Народно ослободилачког покрета и оснивања партизанске чете на Билогори.

Професор Растко Пражић jе истакао како jе основна идеjа била обjавити имена искључиво цивилних жртава па у књизи ниjе навео имена партизанских бораца и оних коjи су усташе стриjељале након приjеких судова.

– Људи су на основу спискова рађених у жупном двору насумице хапшени и убиjани без суда, приjава и наjелементарниjег формалног чина. Попис убиjених ниjе коначан jер сам сигуран да све жртве нису евидентиране будући да су ликвидиране циjеле породице па истражиоцима ниjе имао тко давати податке, казао jе професор Пражић.

Аутор: Горан Газдек

Извор: SNV

 

Везане виjести:

Bilogora i Grubišno Polje 1941 – 1991.

Видео: Грубишно поље – 28. IX 2012. – парастос и комеморациjа

Grubišno Polje 27.4.1991. Komemoracija povodom 50. godišnjice obilježavanja ustaških žrtava od 26/27. aprila 1941.

Grubišno Polje 27. april 2006., Obilježavanje 65 godišnjice likvidacije 487 Grubišnopoljskih Srba

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: