NA CRVENOM TRGU VIŠE OD 20 000 VOJNIKA I KADETA

Ћирилица

MOSKVA, 9. MAJA - Tradicionalna vojna parada posvećena 66. godišnjici pobjede sovjetske Crvene armije nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu održana je danas na moskovskom Crvenom trgu uz učešće 20 000 vojnika i pitomaca, i po prvi put, 200 najboljih oficira ruskih kosmičkih snaga.
Ove godine prikazano je i više od 100 komada vojne tehnike i naoružanja, uključujući balističke raketne bacače "Topol-M", sisteme protivvazdušne odbrane "S-400" i "Pantsir-S1", raketne bacače "Iskander-M", višestruke raketne bacače "Smerč" /Smerch/, oklopna vozila BTR-800 i borbene tenkove T-90.
Nakon parade, grupa borbenih helikoptera "Mi-8" izvela je nekoliko preleta noseći ruske državne i vojne zastave kopnenih, vazduhoplovnih i mornaričkih snaga.
Velikoj paradi prethodile su tri noći proba i jedna generalna na Crvenom trgu.
Paradom je rukovodio načelnik generalštaba general pukovnik Valerij Gerasimov.
Ruski predsjednik Dmitri Medvedev obratio se učesnicima i gostima na početku parade.
"Naša dužnost je da čuvamo mir koju smo ostvarili pobjedom u velikom Otadžbinskom ratu", rekao je Medvedev.
Prva parada pobjede održana je na Crvenom trgu 24. juna 1945. godine po naredbi tadašnjeg lidera i vrhovnog vojnog zapovjednika Josifa Staljina.
Prema najnovijim istraživanjima, SSSR je izgubio 26,2 miliona ljudi u Drugom svjetskom ratu, a od toga 8. 668, 400 vojnika.
Medvedev je juče položio vijenac na grob Neznanog junaka u centru Moskve i čestitao šefovima postsovjetskih država 9. maj - Dan Pobjede nad fašizmom.
Povodom obilježavanja Dana pobjede Medvedev se juče sastao i sa veteranima Drugog svjetskog rata, kao i predstavnicima vojno-patriotskih organizacija.
On je ovom prilikom otvorio posebnu dvoranu u Muzeju oružanih snaga posvećenu pobjedi Crvene armije nad snagama nacističke Njemačke - "Zastava pobjede".
Medvedev je tokom susreta sa veteranima popio "frontovskih sto grama votke" u skladu sa starim običajem da se vojnicima u ratu daje kao sledovanje sto grama vodke i uz zvuke svečane muzike odao poštu milionima žrtava otadžbinskog rata.
Moskovske vlasti odvojile su 102 miliona rubalja ili 3,7 miliona dolara za vojnu paradu.
Oko 100 vojnih parada održano je širom Rusije povodom godišnjice pobjede na nacističkom Njemačkom.
U sibirskom gradu Novosibirsku više od 1 500 vojnika marširalo je kroz centar grada, a za njima su slijedila vojna vozila, savremena, kao i ona koja su korištena tokom Velikog otadžbinskog rata.
U Vladivistoku, više od 1 000 vojnika, uključujući mornaričke kadete, marširalo je centrom grada, a za njima je prikazano i naoružanje ruske Pacifičke flote.

 

Izvor: срна