fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

35 година од смрти Диане Будисављевић

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2013/diana-budisavljevic.jpg

Данас се навршава 35 година од смрти Диане Будисављевић, хероине коjа jе у Другом свjетском рату из усташких логора спасила 12 хиљада дjеце.

Поводом 35 година од смрти Диане Будисављевић, вечерас ће у Гимназиjи у Бањалуци бити одржана трибина о овоj хероини.

Дjеца коjу jе спасавала Диjана Будисављевић била су углавном српска са Кордуна, Козаре, хрватских и босанских села. Ова акциjа jе била jедна од наjтежих и по броjу спасених наjобимниjих хуманитарних акциjа везаних за концентрационе логоре у Другом сjветском рату. Ипак, од посљедица боравка у логорима, послиjе спасавања jе умрло око 3200 дjеце.

Каже да jе осjетио страхоте усташких прогона у Другом свjетском рату и као jеданаестогодишњи дjечак одведен jе са маjком , сестром и братом у логор. Из логора jе избављен управо у вриjеме акциjе спасавања дjеце коjу jе водила Диана Будисављевић.

Милош Милиновић, публициста и новинар из Бањалуке , припрема књигу “ Дианина дjеца’. Он подржава инициjативу да jедна од улица или тргова у Бањалуци добиjе име Диане Будисављевић.

“То jе начин да покажемо колико нам jе стало до некога ко jе учинио такву услугу Србима, да га нисмо заборавили“, каже Милиновић. “Диана Будисављевић jе своjим дjелом може сврстати у jедну од наjвећих српских добротворки“,сматра Милош Милиновић, новинар и публициста из Бањалуке.

Сенатор и шеф представништа Републике Српске у Израелу, Арие Ливне, коме jе породица страдала у холокаусту и коjи jе преживио страдање и прогоне у Другом свjетском рату рекао jе за Радио Републике Српске да треба учинити све да се сачуваjу успомене на храбре људе, као што jе била Диана Будисављевић, коjа jе спасаваjући дjецу из усташких логора ризиковала сопствени живот.

“Диана Будисављевић jе била легендарна личност. Оно што jе она радила jе право хероjство, хуманизам и права вjера да сваки човjек има право да живи без обзира на националност, боjу коже или религиjу“.

Арие Ливне истичићи велики подухват Диане Будисављевић,наводи да jе мало учињено како би се у свиjету чуло за име Диане Будисављевић.

“Потребно jе, иако са закашњењем урадити све како бисмо се на достоjанствен начин одужили Диани Будисављевић, за њено хероjство,коjа jе као аустриjанка спасавала срспску дjецу из усташких логора“

Диана Будисављевић рођена jе у Инзбруку, 15. jануара 1891., а преминула на данашњи дан 20. августа 1978. године у Инзбруку у Аустриjи.

Била jе удата за хирурга Јулиjа Будисављевића, шефа хируршке клинике Медицинског факултета у Загребу. Да би сачувала податке о дjеци коjу jе збрињавала током рата, водила jе картотеку о њима, с надом да би jеднога дана могла бити враћена своjим биолошким породицама.

Према “Дневнику “ коjи jе водила за вриjеме рата, рад на помоћи и спасавању српских жена и дjеце из логора jе започела у другоj половини октобра 1941. када jе сазнала за велику акциjу помоћи коjу jе Јевреjска општина у Загребу организовала за своjе заточене чланове.

Поводом 35 година од смрти Диане Будисављевић, вечерас ће у Гимназиjи у Бањалуци бити одржана трибина. О Диани Будисављевиће говориће Арие Ливне, сенатор и шеф представништва Републике Српске у Израелу, Ратко Дмитровић, директор и главни уредник Вечерњих новости коjе су посљедњих година сериjом чланака значаjно афирмисали акциjу Диане Будисављевић, Тихомир Станић, глумац и продуцент коjи ради на филму о Диани Будисављевић, Зоран Пеjашиновић, домаћин трибине, директор Гимназиjе.

Трибина се организуjе ради покретања инициjативе за подизање споменика Диани Будисављевић у Бањалуци, приjедлог да Бања Лука добиjе улицу Диане Будисављевић, као и иницирања за издавање “ Дневника “ Диане Будисављевић на српском jезику.

Припремила Радмила Карановић

Извор: РТРС

 

Везане виjести:

ТРИБИНА О ДИАНИ БУДИСАВЉЕВИЋ

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: