fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Афера Валдхајм у Југославији (15): Дечја крв на рукама

После свега што сам пре дознао – наставља Данко Васовић – након све документациjе коjу сам прикупио, jа сам тачно и непогрешиво знао шта треба да гледам у том усташком филму, кога ћу срести и ко ће се поjавити у том „живом“ документу, коjи jе, може се само слутити и нагађати из коjих разлога и по чиjем наређењу, шездесет година чамио у бункеру и чуван као наjстрожа државна таjна.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/valdhajm-knjizica.jpg

Факсимил Валдхаjмове воjне књижице

Поглед у Јасеновац

Тако сам, на неки начин, и своjу књигу о Валдхаjму подредио филму, определио се да живом сликом, аутентично и беспоговорно докажем ко jе био Курт Валдхаjм и какву jе улогу играо у Другом светском рату на простору некадашње Југославиjе, у овом случаjу првенствено на простору Западне Босне, односно Козаре, током познате немачко-усташке офанзиве у пролеће и лето 1942. године.

Тако jе настала моjа филмска сториjа о Курту Валдхаjму коjа траjе три сата и двадесет минута. Од тога jе седамдесет и пет минута оригиналног, до сада никада невиђеног и неприказиваног филма о Јасеновцу „изнутра“, о ономе што се тамо, у том страшном мучилишту и губилишту дешавало, односно о операциjи Козара и класичном геноциду коjи се тамо одиграо 1942. године када jе страдало 72.000 људи, жена и деце – како jе тада на том подручjу све побиjено и очишћено да не остане трага и ока за сведока. Коначно jе утврђено да jе у том покољу, односно у Јасеновцу тада, тачно, по имену и презимену, уморено 19.472 деце.

У све то jе, понављам, до грла био умешан поручник Вермахта Курт Валдхаjм, коjи jе из те операциjе изашао крвавих руку до лаката. Због тога му jе, уосталом, лично Анте Павелић на груди припучио високо усташко одличjе – био jе jедан од само двадесетак, углавном немачких официра, од око 23.000 немачких и усташких солдата ангажованих у погрому на Козари, на чиjим jе грудима после засиjала колаjна као признање за заслуге у тоj офанзиви.

Ја сам, дакле – око тога више нема никакве дилеме – коначно и непобитно доказао да jе Курт Валдхаjм заиста ратни злочинац и први пут свету показао ту jадну децу из Јасеновца, показао шта се све и како радило у том ужасном мучилишту и стратишту. И што jе посебно важно: у мом филму нема никакве произвољности и нагађања, све jе до краjа документарно да не оставља никакве дилеме.

Уз то, jош jедном наглашавам, сценарио jе, практично, написао лично немачки ратни извештач, коjи чудесно, немачки, абверовски, воjнички прецизно описуjе цео таj покољ на Козари, што стално прати и потврђуjе и усташка камера.

Мислим да jе моj филм као целина толико драгоцен и значаjан jер говори о jедном правом, класичном геноциду, приказуjе систем искорењивања целе jедне етничке скупине, белодано потврђуjе да jе операциjа Козара била затирање семена народа на том простору. Ја сам моjим филмом непорециво доказао и да се геноцид десио и ко га jе починио.

Поред осталог, више нема ни дилема око тога какву jе улогу имао Курт Валдхаjм у операциjи Козара – он jе био таj коjи jе на Козари одваjао способне и здраве и слао их у Немачку и Норвешку на присилни рад, а све остале, немоћне и неспособне, у сабирни центар у Костаjници, у страшно предворjе Јасеновца.

Део тог „лошег материjала“ била су и деца. Стотинак те деце усташе су одвоjиле и држале их под посебним режимом како би пред Црвеним крстом и светом показали своjе тобожње милосрђе, камуфлираjући тако стравичну судбину и помор тачно 19.472 остале деце са Козаре.

Тих двеста минута моjе филмске сториjе зато jе већ побудило и jош више ће побуђивати неслућену пажњу и бацити у засенак све што се до сада знало и писало и о злочинима на Козари и о Курту Валдхаjму и његовоj улози у свему томе и то више не могу порећи и у сумњу довести никакви фалсификати и марифетлуци разних Лончара и Милетића, односно оних коjи би и данас некако да умиjу и оспоре злочиначку улогу, да оперу крваве руке Курта Валдхаjма из времена кад jе носио униформу официра Вермахта и тако верно
и одано служио нацизму.

Слободан човек

Казна и осуда због тога га, ипак, неће стићи. Он jе у jеку афере одседео пуни мандат на столици председника Аустриjе и потом умро као слободан човек, првенствено захваљуjући jугословенскоj контраобавештаjноj служби коjом jе тада дириговао Хрват Будимир Лончар, моћни и утицаjни jугословенски дипломата. Он jе са тадашњим шефом Воjног архива, Хрватом, пуковником Антуном Милетићем, коjи и сада мирно броjи пензионерске дане у Београду, организовао и направио таj фалсификовани докуменат коjим jе у том тренутку не само спасао главу Курту Валдхаjму, него jе из темеља пољуљао целокупну причу о његовоj ратноj прошлости, односно изазвао сумњу и у све оне до тада прикупљене, необориве доказе против њега.

Злочин на Косову – У тренутку кад jе прича о спорном телеграму, коjи наjтеже терети Курта Валдхаjма, достигла кулминациjу, у централном дневнику Телевизиjе Београд поjавио се Факиф Баjрами, директор Архива у Приштини и саопштио да поседуjе документа коjа доказуjу да jе Курт Валдхаjм лично присуствовао стрељању 104 албанска патриота извршеном 23. октотобра 1944. године у селу Стари Трг код Косовске Митровице. Он jе рекао да су, сем Валдхаjма, стрељању присуствовали и генерал Александар Лер и двоjица албанских колаборациониста – Џафер Дева и Реџеп Митровица. Из кабинета Курта Валдхаjма jе, наравно, одмах негирана та тврдња – да он, „имаjући у виду његова овлашћења, ниjе могао да присуствуjе погубљењима…“

Прекид филма – Моj филм, уз све остало, jасно доказуjе зашто jе, при покушаjу спасавања Валдхаjма, направљен таj нечувени фалсификат уз благослов са наjвиших места у тадашњоj Југославиjи. Ја сам размрсио ту обавештаjну игру о коjоj се у свету, ипак, jош недовољно зна, jер филм jош ниjе приказан у целини. Ту се белодано jасно види ко jе какву улогу имао и ко jе какву игру играо у покушаjима спасавања jедног окорелог ратног злочинца – коначно, и зашто jе то чинио.

Извор: ВЕСТИ

 

Везане виjести:

Афера Валдхаjм у Југославиjи (14): Нациста у КГБ

Афера Валдхаjм у Југославиjи (13): Атентат на утакмици

Афера Валдхаjм у Југославиjи (12): Кукавичjе jаjе

Афера Валдхаjм у Југославиjи (11): Брзоjав шокирао свет

Афера Валдхаjм у Југославиjи (10): Велика пљачка „Новости“

Афера Валдхаjм у Југославиjи (9): Комунисти штите нацисту

Афера Валдхаjм у Југославиjи (8): Моjсов вуче конце

Афера Валдхаjм у Југославиjи (7): Усташе га одликовале

Афера Валдхаjм у Југославиjи (6): Сви памте злог поручника

Афера Валдхаjм у Југославиjи (5): Крваве серенаде

Афера Валдхаjм у Југославиjи (4): Крваве серенаде

Афера Валдхаjм у Југославиjи (3): Злочинац са шифром

Афера Валдхаjм у Југославиjи (2): Поноћни састанак

Афера Валдхаjм у Југославиjи (1): Прљава игра из Беча

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: