fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Апел Влади Србије да спријечи екстрадицију

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/Kapetan_Dragan_u_Krajini.jpg

Драган Васиљковић, познатиjи као капетан Драган, кога Хрватска терети за наводне ратне злочине, упутио jе Влади Србиjе апел из затвора у Аустралиjи да сприjечи његову екстрадициjу Загребу, упозоривши да ће га у Хрватскоj убити, уколико му званични Београд не помогне.

„Не могу да схватим да ме jе Србиjа отписала. Убиће ме у Хрватскоj ако ми не помогнете“, рекао jе Васиљковић, послиjе наговjештаjа да ће ускоро бити изручен Хрватскоj.

Он jе из притворске ћелиjе у затвору „Паркли“ рекао за „Вечерње новости“ да дане проводи у тешкоj неизвjесности.

„Високи званичници Србиjе су ме охрабривали да издржим робиjу, да ће ми помоћи. Обећали су ми то. Зато и очекуjем помоћ од министра /спољних послова Србиjе Ивице/ Дачића, са коjим сам разговарао, од Владе Србиjе, од наше амбасаде, од српског народа. Да ме не пошаљу у Хрватску, где ће ме сигурно убити“, истакао jе Васиљковић.

Он jе рекао да му Амбасада Србиjе у Канбери и Генерални конзулат Србиjе у Сиднеjу не преносе никакве поруке из Владе Србиjе, jер их нема, додаjући разочарано да „то не може да схвати“.

Васиљковићев приjатељ Воjисалав Илић, коjи га посjећуjе у затвору, каже да jе капетан Драган потпуно клонуо духом, да се физички добро држи, али да jе „психички збуњен, те да су сада његове наде окренуте ка Србиjи и чекању виjести из Београда“.

Према његовим риjечима, представници српске заjеднице су престали да посjећуjу Васиљковића зато што аустралиjски медиjи извjештаваjу да jе његов случаj окончан и да ће ускоро да лети за Загреб.

„На све жалбе капетана Драгана и његових адвоката аустралиjско правосуђе jе одговорило негативно и jедина преостала шанса као привремено спасење од екстрадициjе jесте жалба Врховном суду Аустралиjе“, рекао jе Илић, додаjући да би, уколико би таj суд прихватио жалбу, изручење могло бити одгођено за наредне двиjе године.

Према његовим риjечима, капетан Драган нема новца да плати адвокате коjи сада „почињу да тргуjу са њим“ и све више га избjегаваjу из страха да неће наплатити основне трошкове.

„Ако они одустану од даље битке за његову слободу, може се лако догодити да Васиљковић буде изручен Хрватскоj за православни Божић“, упозорио jе Илић.

Хрватска терети Драгана Васиљковића за ратне злочине, мучење и убиjање ратних заробљеника, као и нападе на цивиле током 1991. и 1992. године у Републици Српскоj Краjини.

Васиљковић, коjи има аустралиjско држављанство, већ осам година се бори против изручења Хрватскоj, а Федерални суд Аустралиjе одбацио jе 12. децембра његову наjновиjу жалбу на одлуку о изручењу Хрватскоj.

Извор: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

КАПЕТАНА ДРАГАНА НЕ ИЗРУЧИВАТИ ХРВАТСКОЈ – Jadovno …

СУТРА ПРОТЕСТНИ СКУП „СТОП ИЗРУЧЕЊУ КАПЕТАНА ДРАГАНА“

КАПЕТАН ДРАГАН ОСАМ ГОДИНА ЛИШЕН СЛОБОДЕ! – Jadovno…

ПОДРЖАНА ЕКСТРАДИЦИЈА КАПЕТАНА ДРАГАНА – Jadovno…

ЗАБРАЊЕН КОМЕМОРАТИВНИ СКУП У ГОЛУБИЋУ – Jadovno…

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: