fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Будућност БиХ у пет верзија

Ненад Кецмановић
Ненад Кецмановић

Шта нас чека у наредних десетак година било jе отприлике питање коjе jе у организациjи Фондациjе „Фридрих Еберт“ постављено овећоj традиционалноj групи интелектуалаца из различитих области друштвеног живота. А као резултат заjедничког истраживања и међусобне дебате jавности jе предочено пет сценариjа о томе како ће БиХ изгледати 2025. Пророчанство у режиjи познате немачке НВО побудило jе очекивану медиjску пажњу, али напомена да jе сачињено по „прецизноj научноj методологиjи“ и да се ради о „изведивим и веродостоjним сценариjима“ показуjе да се не ради само о интелектуалном изазову предвиђања будућности. Но, хаjде да погледамо садржаj тих пет верзиjа, уз наше коментаре.

1. Негативан статус кво ће се одржати и наредних 13 година. А то подразумева да ће функционисање система и даље зависити од политичких интереса, да ће економска ситуациjа бити лошиjа у поређењу са земљама у окружењу, да ће спољни дуг бити енорман, да ће каснити плате и социjална давања итд. Промена ће бити, али ће се одвиjати искључиво под међународним притисцима.

– Ни у овом сценариjу као ни у осталим не полази се од актуелне ентитетске поделе БиХ, а Деjтонски споразум, коjи jу jе легитимисао и легализовао, буквално се нигде и не помиње. „Фридрихебертови пророци“, дакле, третираjу БиХ као jединствену целину, да би енорман спољни дуг, кашњење плата у школству, здравству, полициjи и управи и сл. економске проблеме, коjи постоjе само у ФБиХ, могли да пресликаjу на читаву БиХ. Нико наравно не може да тврди да се ти проблеми 2025. неће поjавити и у РС, али озбиљна предвиђања се увек засниваjу на постоjећим чињеницама и трендовима, а не на жељама да и комшиjи цркне крава. А што се тиче „промена под спољним притиском“, РС их већ одавно не прихвата и ради на ревизиjи оних коjе су раниjе наметнуте.

2. БиХ ће 2025. постати чланица ЕУ, па ће подела на етничкоj основи постати бесмислена. На основу уставних промена створиће се функционална децентрализована држава коjа ће отклонити препреке старог система. Социjални немири ће натерати политику да превлада поделе и власт ће преузети нове трезвениjе и прагматичниjе политичке елите коjе ће обезбедити материjални просперитет и поштовање људских права.

– Занимљиво jе да домаћи интелектуалци, регрутовани од немачке НВО, улазак БиХ у ЕУ везуjу за укидање етничких подела као да „бриселска асоциjациjа“ ниjе заjедница суверених народа и националних држава, него скупина анационалних технократа коjи су се у име економског просперитета одрекли сваког идентитета. Када би стари Европљани размишљали на начин како замишљаjу наивни балкански приправници, Немачка не би имала мотив за национално уjедињење, нити би се трудила да постане водећа држава ЕУ. Своjевремено Кол, а сада и Меркелова jедноставно би рекли: „Нема везе, па ионако ћемо сви постати исти народ – Европљани, а држава ће нам бити заjедничка – ЕУ.“ Прогнозирани социjални немири као разлог смене елита представљаjу саставни део редовног изборног процеса у свим демократским земљама, а актуелном вођству РС ниjедан критичар не оспорава бар врло изражени реализам и прагматизам.

3. БиХ ће за 13 година бити чланица ЕУ, али ће до тога доћи тек након нових бруталних етничких сукоба и поновљене, али робусниjе воjне интервенциjе међународне заjеднице. Уставним, политичким, економским, правосудним и другим реформама биће створена jака централизована држава коjа ће бити награђена обимном материjалном подршком САД и остварити економски бум.

– Оваj сценариj jе своjеврсна бошњачка претња РС jер етничке сукобе има мотив да изазове само она страна у БиХ коjа оспорава равноправност народа, ентитете, кантоне и слабу централну власт коjи су успостављени Деjтонским споразумом. А као гаранциjа да би исход 2025. био повољниjи него 1995, замишљено jе да овог пута чим Бошњаци закуваjу, Амери долете авионима и комшиjама коjи неће jединствену БиХ баце бомбе, а њима вреће долара. Што jе баби мило, то jоj се и снило: САД то нису хтеле да учине ни у оно време када jе Босна била у центру глобалне пажње, а поготово неће данас када се налази испод 50. места на листи њених спољнополитичких приоритета.

4. БиХ ће као део ЕУ развити интензивну регионалну сарадњу са Хрватском, Србиjом, Црном Гором, Македониjом и Косовом, а подела по националноj или етничкоj основи постаће бесмислена и свешће се искључиво на културну регионализациjу. Одсуство jезичких бариjера омогућиће да народи региона превазиђу негативна историjска сећања и пронађу тачке новог повезивања.

– У овом сценариjу ниjе тешко препознати заправо обнову Југославиjе без Словениjе. У главама глобалних стратега задужених за оваj део света у неке jе синула идеjа да jе то ипак боље решење него довршавање процеса прекомпозициjе националних граница коjе ће у краjњоj консеквенци растурити и БиХ, Македониjу и Црну Гору. Нажалост, прекасно, jер за таj три пута пропали проjекат више ниjе заинтересована чак ни пиjемонтална Србиjа. Због одиозности старог имена, та се регионална заjедница jедно време поjављивала као „Југоисточна Европа“, „западни Балкан“ и сл., али ниjе нашла ниjедну озбиљну муштериjу на терену, сем неколицине jош неизлечених српских jугоносталгичара и накнадно паметних Бошњака. Повезивања ће свакако бити, али искључиво у привреди.

5. БиХ 2025. више неће постоjати као заjедничка држава. Тињаjући етнички сукоби коjи су траjали децениjама довешће до распада на три засебне државе, уз благослов међународне заjеднице. Те нове земље биће концентрисане на унутрашње структуралне реформе на путу у ЕУ и развиjаће се искључиво на основу директних иностраних инвестициjа и међународне помоћи.

– Последњи сценариj, баш као и први, домаћи „фридрихебертовци“ су неоправдано описали у тамним тоновима, иако jедино та два имаjу неке везе са реалношћу. БиХ у 2025, према петом сценариjу, заиста следи извесне чињенице и трендове из 2012, с тим што су извучене консеквенце jедностране. Зашто би се, рецимо, БиХ морала распасти, а не опстати у лабавоj заjедници, конфедерациjи или униjи три националне државе? Зашто би у вариjанти распада РС и Херцег-Босна морале остати самосталне државе, а не уjедињене са Србиjом и Хрватском, те тако економски одрживиjе? Зашто би Бошњаци остали „балкански Палестинци“ или jедини народ без државе када би распадом добили националну државу као и комшиjе?

Све у свему, прогнозе будућности БиХ из глава 20 „беиха“ интелектуалаца из сва три народа, коjе jе по непознатом али препознатљивом критериjуму ангажовала Фондациjа „Фридрих Еберт“, не делуjу ни „методолошки прецизне“, а jош мање „изведиве и веродостоjне“. То заиста „нису ни пуке екстраваганциjе нити гатања гледањем у кристалну куглу“, али jесу, и према признању самог немачког НВО продуцента, „инструмент за стратешко политичко планирање коjи се последњих година користи у свету…“ Да бисмо помогли то глобално стратешко политичко планирање за БиХ, следећег уторка ћемо понудити неке другачиjе и нешто реалниjе сценариjе, и то бесплатно.

Ненад Кецмановић

Извор: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/nova-srpska-misao.JPG

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: