Дан сећања на жртве холокауста

tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/staro-sajmiste-dveri.jpgБЕОГРАД - Председник техничке Владе Србије Ивица Дачић предводиће данас централну комеморативну свечаност посвећену Дану сећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату.

Комеморација ће бити одржана у 11 сати церемонијом полагања венаца и одавања почасти, као и пригодним уметничким програмом код споменика Жртвама геноцида у Другом светском рату, у оквиру комплекса некадашњег нацистичког логора смрти Старо сајмиште на Новом Београду.

Државној церемонији ће присуствовати преживели заточеници логора смрти, чланови породица пострадалих, представници Владе Србије, велики број дипломатских представника у Републици Србији, представници Савеза Јеврејских општина Србије, представници Савета Ромске националне мањине, Града Београда и други, наводи се у саопштењу.

Законом о државним празницима у Републици Србији, 22. април је
установљен као Дан сећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату.

Тај дан посвећен је сећању на Србе, Јевреје и Роме страдале у масовним и нечовечним усмрћивањима током Другог светског рата.

Дан сећања на жртве геноцида обележава се у спомен на 22. април 1945. године кад је дошло до пробоја групе заточеника усташког логора смрти у Јасеновцу-Доња Градина у Независној Држави Хрватској.

Систем концентрационих логора "Јасеновац" представља једно од највећих стратишта у Другом светском рату. Од 1941. до 1945. године у том логору убијено је стотине хиљада цивила, највећим делом Срба, као и Јевреја и Рома укључујући и десетине хиљада деце (логор у Јастребарском). Осим логора смрти у Јасеновцу-Доња Градина, систем концентрационих логора обухватао је више локалитета на територији данашње Републике Хрватске и Босне и Херцеговине.

Најзлогласнији нацистички логор на територији окупиране Србије био је концентрациони логор на Старом Сајмишту у Београду, чији су заточеници, углавном Срби, Јевреји и Роми, масовно убијани од 1941. до 1944. године.

 

Извор: ТАНЈУГ

 

Везане вијести:

Патријарх Иринеј служи литургију у Млаки код Јасеновца