fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Делегација удружења „Јадовно 1941.“ из Бањалуке положила вијенац и поклонила се невиним жртвама концентрационог логора Јасеновац

Делегација удружења "Јадовно 1941." из Бањалуке положила вијенац и поклонила се невиним жртвама концентрационог логора Јасеновац
Делегација удружења „Јадовно 1941.“ из
Бањалуке

У недјељу 18.априла 2010. делегација удружења „Јадовно 1941.“ из Бањалуке, положила је вијенац и поклонила се невиним жртвама концентрационог логора Јасеновац код каменог цвијета на подручју Спомен подручја Јасеновац.

Делегацију су чинили чланови удружења Александар Јаковљевић, Петар Топаловић и Душан Басташић.

У комплексу система концентрационих логора Јасеновац, у коме је побијено преко 700 000 Срба, Јевреја, Рома и антифашиста, до сада је на именичном попису Меморијалне установе Јасеновац у Хрватској евидентирано преко 81000 жртава.

Мада се на допуни именичног пописа непрестано ради, због уништених евиденционих листа, одвођења марвеним вагонима допремљених жртава директно на ликвидацију, све жртве овог највећег стратишта НДХ никада неће бити пописане.

Комплекс усташких логора Јадовно, био је претеча Јасеновца. Након што је заслугим Талијанских јединица, крајем августа 1941., комплекс логора Јадовно престао са радом, преживјели логораши,углавном Јевреји, мушкараци, жене и дјеца транспортовани су у логоре Јасеновац, Крушчица и Јастребарско. Тек неколицина њих је успјела преживјети пакао ових усташких стратишта.

Развијање културе сјећања на невине жртве, посјета и обиљежавање мјеста њихове ликвидације трајан су задатак њихових потомака.

Мада смо и данас свједоци прикривања злочина, ревизионистичких покушаја обезвређивања како Јадовинских и Јасеновачких жртава, тако и оних из осталих осамдесет  једног усташког логора смрти, истина не смије, не може и неће бити сакривена.

Извор: срна

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: