fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Демуренко први сведок одбране Караџића

demurenko.jpgРадован Караџић jе као првог сведока одбране у Хагу наjавио некадашњег начелника Штаба сектора УНПРОФОР-а за Сараjево, руског пуковника Андреjа Демуренка

Бивши председник РС Радован Караџић требало би 16. октобра да почне извођење доказа одбране, а као првог сведока наjавио jе бившег начелника Штаба сектора УНПРОФОР-а за Сараjево, руског пуковника Андреjа Демуренка.

Демуренко, коjи jе учествовао у истрази после масакра на сараjевскоj пиjаци Маркале 1995. године, тврдио jе да минобацачка граната коjа jе убила 43, а ранила 75 људи, никако ниjе могла бити испаљена са српских положаjа, али да му ниjе било дозвољено да обелодани таj извештаj jавности нити да га поднесе команданту.

 

Пензионисани руски пуковник jе, на суђењу бившем команданту Сараjевско-романиjског корпуса ВРС Драгомиру Милошевићу, рекао да jе „наjвероватниjе била реч о терористичкоj акциjи“ снага с подручjа под контролом Армиjе БиХ како би се испровоцирао НАТО да бомбардуjе српске положаjе.

После Демуренка, на клупи за сведоке у октобру би требало да се поjави jош 15 сведока, међу коjима воjни посматрач УН Пол Конвеj, припадници Унпрофора Џон Расел, Мишел Готиjе и пуковник Стефан Жудри.

Каражићу jе за извођење доказа одбране одобрено 300 сати, исто колико jе имало и тужилаштво, коjе jе у маjу саслушало последњег сведока оптужбе.

Бивши председник РС оптужен jе пред Трибуналом за геноцид, злочине против човечности и кршење закона и обичаjа ратовања у БиХ од 1992. до 1995. године.

 

Извор: ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: