fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

До сада непозната фотографија Старог сајмишта

Ниjе се знало за постоjање ове фотографиjе, а на њоj jе приказано око 7.000 деце, жена и стараца коjи су одведени у логор на Старом саjмишту, а потом су сви убиjени на jезивначин – камионима-гасним коморама.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/logor-staro-sajmiste.jpg

Фото: Приватна архива Банета Гаjића

Пре неколико дана на jедноj аукциjи поjавила се екстремно важна фотографиjа на коjоj jе приказано деjство СС формациjа у Србиjи. 

Ниjе се знало за постоjање ове фотографиjе, а на њоj jе приказано око 7.000 деце, жена и стараца коjи су одведени у логор на Старом саjмишту, а потом су сви убиjени на jезив начин – камионима-гасним коморама.

Вероватно многи и нису знали да jе логор “Јуденлагер Семлин” на Старом саjмишту, поред тога што jе место наjвећег страдања Јевреjа у Србиjи, био jедан од првих логора током Другог светског рата у Европи у коме jе локална немачка администрациjа, уз помоћ владе у Берлину спровела масовно убиjање Јевреjа.

После уласка Немаца у Београд, jедна од првих ствари коjа jе урађена, jесте било ангажовање Јевреjа-мушкараца на чишћењу рушевина. После обављеног посла, они су стрељани махом у Јаjинцима или месту Јабука код Панчева.

Жене, децу и старце, њих близу седам хиљада, Немци пребацуjу у логор на Старом саjмишту у jесен 1941.године. Фотографиjа коjу смо обjавили уз помоћ Банета Гаjића приказуjе управо увођење тих несрећних људи у логор из кога ће бити послати у смрт и због
тога представља ексклузивно, али и екстремно битно сведочење jедног ужасног периода наше престонице. 

Пошто нису знали како да их побиjу, Немци у Србиjу фебруара 1942.године  довозе озлоглашену Душегупку (немачки Gaswagen), камион-убицу, коjи ће касниjе усмртити све заробљење Јевреjе у логору на Старом саjмишту.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/dusegupka.jpg

Одлуку да се пошаље ово возило смрти донео jе шеф Полициjе безбедности и Службе безбедности Трећег раjха Раjнхард Хаjдрих. То jе био камион типа „Заурер“ од пет тона коjи jе могао да прими 50 жртава.

Жртве су гушене у херметички затвореноj унутрашњости камиона тако што би се издувни гасови спроводили у њу. Јевреjи су два и по месеца, свакодневно, превожене камионима до Јаjинаца где су биле већ ископане раке.

Помоћу ових камиона-убица у периоду од почетка априла до краjа маjа 1942. угушено jе око 7.000 Јевреjа и 500 партизана у Београду.

Након овог масовног уништавања, генерал Лер jе напоменуо да jе jевреjско питање решено у Србиjи, па су се душегупке после овога повукле.

Специфичност Саjмишта као места Холокауста често jе, међутим, пренебрегавана у послератноj jугословенскоj и касниjе српскоj историографиjи као и у колективном сећању на таj логор.

У периоду социjалистичке Југославиjе, страдање Јевреjа на Саjмишту посматрано jе искључиво као део шире окупационе политике коjу су нацисти спроводили у Србиjи.

Општина Савски венац покренула jе инициjативу да се у Улици Браће Крсмановић подигне споменик у знак сећања на хиљаде жена и деце, заточеника логора Старо саjмиште, коjе су нацисти усмртили у Душегупки.

(Мићо Бабић)

Извор: ТЕЛЕГРАФ

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: