fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

НАСТАВЉА СЕ ДИСКРИМИНАЦИЈА СРБА И РОМА

Hrvati_unistavaju_cirilicne_table_u_Vukovaru-91721e99У Хрватскоj се наставља дискриминациjа Срба и Рома, а броj истрага и пресуда за ратне злочине и даље jе на ниском нивоу, наводи се у извjештаjу Амнести интернешнела.

Срби у Хрватскоj и даље трпе дискриминациjу при запошљавању у jавном сектору и имаjу проблема са враћањем своjих станарских права, коjа су изгубили у протеклом рату.

У извjештаjу се помиње и прошлогодишња одлука Уставног суда коjом jе проглашено неуставним референдумско питање такозваног Штаба за одбрану Вуковара о ћирилици, коjим се тражило ограничење кориштења jезика мањине у самоуправи гдjе наjмање половина грађана припада етничкоj мањини и то с нагласком на српски jезик у Вуковару.

Роми, како се наводи, и даље већином живе одвоjено и са ограниченим приступом води, струjи и болничким установама, дискриминисани су при запошљавању, многи су незапослени, а велики броj ромске дjеце и даље иде у одвоjене разреде у школама.

Из Амнести интернешнела истичу да су позитивни кораци учињени у правима ЛГТБ популациjе, доношењем закона коjим се истополним заjедницама омогућава равноправност.

У извjештаjу пише да Хрватска и даље одуговлачи са доношењем закона коjи ће регулисати статус и одштету за све цивилне жртве рата, те да држава jош мора ратификовати интернационалну Конвенциjу о заштити свих људи од присилног нестанка jер због недостатка законске регулативе jош нису jасна права родбине несталих.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

СРБИ У ХРВАТСКОЈ Фрагменти о злочину … – Jadovno 1941.

СРБИ У ХРВАТСКОЈ ЗАБРИНУТИ ДА ЋЕ НЕСТАТИ – Jadovno …

Вучић Србима у Хрватскоj: Поштуjте, волите и Србиjу и Хрватску …

Ево зашто и данас у Хрватскоj Срби прелазе у … – Jadovno 1941.

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: