fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ ЗАОСТАВШТИНЕ ПАТРИЈАРХА ПАВЛА 26. ЈАНУАРА

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2015/Patrijarh_Pavle.jpg

У Галериjи Академиjе наука и умjетности Републике Српске у Бањалуци од понедjељка, 26. jануара, до 31. марта биће отворена изложба заоставштине блаженопочившег патриjарха Павла „Сведочим, само…“.

Изложба jе подиjељена у три цjелине, коjе патриjарха Павла приказуjу кроз свjетовни, монашки и период док jе био први међу jеднакима, наводи се се у саопштењу Републичког секретариjата за вjере.

Названа по патриjарховоj књизи „Сведочим, само…“, изложба кроз фотографиjе и предмете коjе jе патриjарх Павле свакодневно користио наjбоље свjедочи и приказуjе његову личност.

Поред осталог, биће изложени шиваћа машина на коjоj jе себи шио одjећу, алат коjим jе поправљао своjе ципеле, његова обућа, радни сто, предмети и књиге, одежде, ордење, прибор за писање, панагиjе и напрсни крстови, мантиjе, капути, обућа, чивилук, алат, мало познате фотографиjе, књиге…

Биће изложено и ордење добиjено од Републике Србиjе, Републике Српске, Васељенске патриjаршиjе и Руске православне цркве, као и њему драги поклони од поглавара других помjесних православних цркава, те и панагиjа, напрсни крст и приказ рођења Господа Исуса Христоса дар Јерусалимске патриjаршиjе, као и многи други дарови.

Посебан дио изложбе су мисли, поруке и забиљешке писане патриjарховом руком, препознатљивим зеленим мастилом.

Ту су поруке коjе jе слао народу Републике Српске и БиХ у више од 20 своjих пастирских посjета овим просторима.

О свjетовном животу Гоjка Стоjчевића наjбоље говоре фотографиjе, од прве из 1924. године у школи у Кућанцима, до оних са школским друговима, приjатељима и рођацима, фотографисаним док 1946. ниjе обукао монашку ризу у манастиру Благовештење.

Изложени предмети дио су заоставштине патриjарха Павла коjа се налази у манастиру у Раковици код Београда.

Патриjарх Павле преминуо jе 15. новембра 2009. у 96. години, а сахрањен jе у порти манастира Раковица. На опелу и сахрани испратило га jе око 600.000 људи.

Поводом стотину година од рођења и пет година од смрти патриjарха Павла, изложба jе била постављена у Музеjу Српске православне цркве у Београду, одакле стиже у Бањалуку захваљуjући инициjативи Секретариjата за вjере Владе Републике Српске и Академиjе наука и умjетности Републике Српске, уз подршку Кабинета предсjедника Републике Српске.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ЗАОСТАВШТИНЕ ПАТРИЈАРХА ПАВЛА …

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: