fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Срби туже Американце због „Олује“

Колона избјеглих Срба из Хрватске
Колона избјеглих Срба из Хрватске

Срби из Крајине који живе у Америци, после годину дана чекања да америчко правосуђе реагује на њихову тужбу против америчких пензионисаних генерала, основали су Српски крајишки сабор, који би требало уз писмено овлашћење да заступа и штити све Крајишнике досељене у САД.

„Циљ нам је да дођемо до коначне истине и правде, и утврдимо одговорност америчке војске и њених генерала за геноцид над Србима у Крајини и за страдање српског народа у Хрватској“, изјавио је на Сабору духовни вођа организације прота Бранислав Кончаревић.

У САД живи више од 20.000 Срба из Крајине, који су се уселили после прогона из Хрватске. Највише их је у Чикагу, Милвокију, Рокфорду и у Калифорнији, пишу „Вечерње новости“.

Српски крајишки сабор основан је у Милвокију 18. јуна.

Група Крајишника, која је регистрована у САД под именом „Жртве геноцида у Крајини“, предала је Федералном суду у Чикагу у августу прошле године тужбу против компаније МПРИ, која је ратовала у Хрватској. У тужби од 40 страница агенција америчких генерала МПРИ третира се као „учесник у геноциду“.

Српску групу „Жртве геноцида у Крајини“ на суду заступају амерички адвокати Ентони Д’Амато, Роберт Павић, Џон Остојић и Кевин Роџерс. Укупна одштету од 10,5 милијарди настала је као захтев да 200.000 жртава добије 25.000 долара и да се исплати пет милијарди долара камате од пет посто годишње. По америчким прописима, адвокатима би припала трећина одштете.

„Операција `Олуја` била је највећа копнена офанзива у Европи од Другога светског рата. За последицу је имала убиства и нехуман однос према Србима, насилно протеривање 200.000 Срба из њихових вековних домова, пљачку и уништавање имовине вредне стотине милиона долара“, каже српски адвокат Роберт Павић.

Сведоци Милена Јовић и Живка Мијић из Чикага тврде да је хрватски министар обране Гојко Шушак с представницима МПРИ у октобру 1994. склопио уговор „да истерају Србе из Крајине“.

„Америчку фирму МПРИ основала су осморица бивших официра америчке војске 1987. године ради давања војних услуга. МПРИ је већ једном одговарала због почињених страхота на Блиском Истоку. Крајишници из САД верују да могу да добију МПРИ на суду“, каже Александар Жигић, новинар из Чикага који прати овај случај.

Федерални суд у Чикагу о тужби Крајишника треба да се изјасни крајем августа. Ако тужба буде прихваћена, отпочели би преговори о вансудском поравнању и исплати за годину дана.

Извор: СРПСКА ИНФОРМАТИВНА ПЛАТФОРМА

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: