fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Тито убијао комунисте у Шпанији

Јосип Броз Тито
Јосип Броз Тито

Шокантни детаљи из титовог Живота – НајвеЋи син наших народа водио одсек за ликвидације Стаљинове НКВД

Архиве – У словеначким архивама пронађене необјављене белешке Брозовог биографа Владимира Дедијера, које показују зашто је Тито до краја живота ћутао о својој улози у шпанском грађанском рату

Јосип Броз Тито је за време шпанског грађанског рата био вођа специјалне јединице совјетске тајне службе НКВД за ликвидирање троцкиста и других комуниста које је Стаљин стављао на листу за одстрел – каже ексклузивно за Пресс новинар Перо Симић, аутор неколико књига које су разоткриле тајну страну биографије Јосипа Броза.

Симић открива да је Тито у Шпанији организовао и убиства југословенских комуниста да би елиминисао све људе који су могли да му се на било који начин супротставе да дође на чело КПЈ.

Дедијеров архив

Симић је до ових података дошао у необјављеним белешкама најпознатијег Титовог биографа Владимира Дедијера, који се налазе у Архиву Словеније. Ово откриће потпуно мења карактер и улогу „највећег сина народа и народности СФРЈ“ у нашој историји, јер и поред ранијих сазнања о Титовим везама са Стаљиновим чисткама, први пут се јавно говори о његовој највећој тајни – да је лично предводио јединицу за коју се говори да је у шпанском рату убила више комуниста него цела Франкова војска заједно.

„Ми смо Валтера слали у Шпанију“

Послератни амбасадор у Бугарској Мита Миљковић, у разговору са српским писцем Драгославом Михаиловићем својевремено је пренео свој разговор са тадашњим председником Бугарске Георгијем Дамјановим, који потпуно потврђује да је Тито обављао „прљаве послове“ за Совјете. Наиме, Дамјанов, совјетски агент одељења Коминтерне за кадрове у свим земљама Европе (под лажним именом Александар Белов), по окончању рата постао је шеф бугарске државе који је 1953. примио акредитиве југословенског амбасадора. Белов је тада Миљковића питао: – А како је наш стари друг Валтер? Ја се са другом Валтером дуго познајем, ми смо у Москви добро сарађивали. Ми смо њега слали на задатке у Шпанију и тамо је једно време био у великим тешкоћама, али се добро извукао. И друге задатке друг Валтер је добро извршавао.

– Своју улогу у шпанском рату Тито је претворио у највећу мистерију своје каријере. Чак и кад су му се јављали ратни другови који су говорили да су га виђали у Шпанији, он би остајао непоколебљив, демантовао је да је те људе „икад видио“. Сада коначно знамо зашто је толико ћутао о томе и бринуо се да истина не изађе у јавност. Како би свет гледао на великог државника, лидера несврстаних, чији је циљ био да добије Нобелову награду за мир, да се знало да је био ликвидатор који је радио за Стаљина – прича Симић.

Детаље о задацима које су Титу додељивале Стаљинове специјалне службе, Владимир Дедијер је забележио у разговору са чувеним словеначким комунистом Јосипом Копиничем, који је имао најзначајнију улогу у довођењу Тита на чело партије, а који је у време шпанског грађанског рата био совјетски обавештајац. Копинич је са Дедијером разговарао пред крај живота, а у белешци са насловом „Јосип Копинич: Историјска оцена Титове улоге у Шпанији“ потврдио је да је Тито био задужен за рад злогласног ИВ одсека НКВД-а, чији је задатак био ликвидација непријатеља у иностранству.

– Тито је био контролор ИВ одсека. И због тога је ишао у Шпанију на инспекцијска путовања – рекао је Копинич.

Потврда француских комуниста

Дедијер је забележио и необјављено сведочење Леа Матеса, загребачког комунисте у чијој кући је Броз боравио једно време и једног од људи у које је Тито имао највише поверења. У разговору који је вођен септембра 1983, на Дедијерово питање како је Тито постао генерални секретар ЦК КПЈ и какве је услуге учинио Совјетима у Шпанији да му дају мандат у доба стаљинистичких погрома, Матес је одговорио:

– Чинио је прљаве услуге у Шпанији. То је за Совјетски Савез био важан полигон – и војнички и стратешки, али и кадровски. Тито је тамо „чистио“ људе.

Вељко Миладиновић, Београд

Извор: Press online

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: