fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

USTAŠKI SIMBOLI I NDH POSTALI „UMJETNIČKA SLOBODA“

Darko_Kovacic.jpg
Darko Kovačić

U Hrvatskoj je povećan broj šovinističkih ispada, posebno onih sa ustaškom tematikom, koji se tiču fašističkih pozdrava, znamenja NDH i pravdanja zločina nad Srbima.

Na fasadi Osnovne škole Bilice, u istoimenoj opšini kraj Šibenika, nalazi se mural na kojem je grb ustaške NDH, javlja lokalni portal „Šibenik.in“.

Mural se sastoji od hrvatske trobojnice, prikaza vukovarskog vodotornja i šahovnice sa prvim bijelim poljem i vitičastim završetkom.

Radi se o ustaškom grbu koji se u periodu od 1941. do 1945. godine koristio kao službeni simbol NDH.

Natko Duvnjak, direktor Osnovne škole „Juraj Dalmatinac“, u čijem je sastavu područna škola u Bilicama, zatražio je načelnika opštine da se taj grb zamijeni regularnim hrvatskim grbom.

Međutim, načelnik Josip Ćaleta pravda ustaški grb – „umjetničkom slobodom“.

„Imamo nešto što se zove umjetnička sloboda.I crkva Svetog Marka u Zagrebu ima prvo bijelo polje na grbu (iz ustaškog perioda) pa ga niko ne želi skinuti“ – objašnjava Ćaleta.

On poručuje da će skinuti grb čim dobije papir nadležnih službi, što se do sada nije desilo.

Ustaški grb nalazi se odmah uz spomenika biličkim ženama i omladinkama koje su dale život u Narodnooslobodilačkoj borbi (NOB).

Istovremeno, predsjednik gradske organizacije Hrvatske stranke prava Benkovac, Darko Kovačić objavljuje na fejsbuku desetine fotografija na kojima pozdravlja ustaškim pozdravom sa podignutom rukom.

Na fotografiji su i njegova maloljetna djeca koja pozdravljaju na isti način. Kovačić i njegovo šestero djece poziraju sa uzdignutom desnicom, a uz sliku piše:

„Hrvatsko pleme obitelj Kovačić iz Benkovca uvik `Za dom spremni`. Bog i Hrvati“.

U Osijek se vratio Branimir Glavaš, nakon obaranja njegove presude za zločine nad Srbima u Osijeku devedesetih godina. Dočekalo ga je više hiljada pristalica.

Glavaš je otpozdravljao nacionalističkom retorikom i govorio o „istorijskim prostorima hrvatske države“, hrvatskim simbolima i svetinjama, i pozivao da odlazak sadašnje vlasti.

Glavaš je poručio da „nikada pobjednička vojska nije sudila svojim herojima – do ove vlasti“.

Ističući slučaj hrvatskoga generala Želja Sačića, protiv kog je neki dan podignuta optužnica za zločuine nad Srbima, Glavaš poručuje da je „obaveza svih hrvatskih građana i branitelja da izraze nezadovoljstvo, ako treba i podizanjem novog šatora ispred DORH-a u Zagrebu“.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: