fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

УВОЂЕЊЕ „БОСАНСКОГ“ ПРВИ КОРАК КА ПРЕВОЂЕЊУ СРБА У БОСАНЦЕ

Milos_Kovacevic

Милош Ковачевић

Увођење „босанског“ jезика у званичну употребу у Републици Српскоj значило би први корак ка превођењу Срба у Босанце, сматра лингвиста Милош Ковачевић.

Ковачевић тврди да то потврђуjу и изjава наjвећег бошњачког лингвисте Мидхата Риђановића да би, уколико се босански муслимани почну звати Босанцима, Срби и Хрвати постали диjаспора у овоj земљи.

„Србима, према Риђановићевом мишљењу, jедино остаjе да, прихватаjући заjеднички земаљски `босански jезик` и сами национално престану бити Срби и постану Босанци“, рекао jе Ковачевић за „Прес Република Српска“.

Он jе оциjенио да данашњи врло агресивни захтjеви Бошњака да намећу и другима назив jезика коjи су сами изабрали, представља „повампирење jезичке политике Бењамина Калаjа у БиХ“, коjи jе преко инаугурисања „босанског“ jезика као земаљског покушао да направи босанску нациjу.

„Циљ Бошњака jе да се покаже да jе `босански` шири поjам од бошњачког народа, да се не повезуjе само са jезиком Бошњака, већ са `jезиком БиХ`, тако да своjим садржаjем покрива све и да у свиjести призива Босанца као интегративни национални поjам. Надам се да, док jе Републике Српске и у њоj национално утемељених политичара, нешто такво неће бити прихваћено ни у Народноj скупштини ни у Уставу“, рекао jе Ковачевић.

Према његовим риjечима, логичниjе jе да Бошњаци своj jезик назову jезик бошњачког народа, jер се тада зна да се таj jезик само на њих односи, него на све коjи живе у БиХ.

„Сви критериjуми на основу коjих се одређуjе идентитет jедног jезика, примиjењени на `босански` показуjу да то ниjе лингвистички jезик, односно ниjе jезик коjи jе заснован на научним критериjумима одређења посебног jезика. Међутим, и сви бошњачки лингвисти тврде да су босански и српски jезик различити само по називу, али да jе, према лингвистичким критериjумима, риjеч о истом jезику“, поручио jе Ковачевић.

Коментаришући укидање „босанског“ и увођење jезика бошњачког народа у основноj школи у Сребреници, Ковачевић jе рекао да jе логично да свуда у Републици Српскоj буде укинут назив „босански“ и уведен назив коjи показуjе да jе риjеч само о jезику бошњачког народа.

Извор: srna

Везане виjести:

БОШЊАЧКИ/БОСАНСКИ ЈЕЗИК ЛИНГВИСТИЧКИ НЕ ПОСТОЈИ …

КЛАЈН: „БОСАНСКИ ЈЕЗИК“ НЕ ПОСТОЈИ – Jadovno 1941.

У БиХ НЕПОВОЉНА СИТУАЦИЈА ПО СРПСКИ ЈЕЗИК – Jadovno …

СРБЕ ЖЕЛЕ ПРЕВЕСТИ У „БОСАНСКИ НАРОД“ – Jadovno 1941.

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: