fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ЗБОР НА ГОДИШЊИЦУ ПРОБОЈА БИЉЕГА

petrova gora

ЗАГРЕБ, 7. МАЈА (СРНА) – Савез антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске и Српско народно виjеће оранизоваће у недjељу, 13. маjа народни због код споменика „Петрова гора“ поводом 70. година од пробоjа усташко-домобранског обруча на Биљегу у Другом свjетском рату.

Обиљежавање пробоjа на Биљегу, како су саопштили организатори, биће прилика за подсjећање у каквом се стању налази баштина споменика антифашизму и антифашизам као уставотворна тековина Хрватске.

„Мjесто сjећања на jедан од наjзначаjниjих тренутака актифашистичке борбе jе већ двиjе децениjе занемарено и неадекватно заштићено. Пропадање остатака партизанске болнице и риjетких артефаката, земуница и гробова те уништавање самог споменика `Петрова гора` траjе до данас“, наводи се у саопштењу.

Акциjи пробоjа усташко-домобранског обруча на Биљегу, коjу jе извело jе 700 партизанских бораца, претходило jе вишемjесечно прогањање и убиjање жена, дjеце и стараца у овим краjевима. У такозваном чишћењу терена 2.500 цивила одведено jе у логоре смрти, а за само 90 дана у прољеће 1942. године у селима Воjнић и Вргинмост убиjено jе 3.454 Срба.

У Петровоj гори сахрањено jе укупно 1.700 партизанских бораца и 2.504 жртве усташког геноцида.

Свечана прослава и културно-умjетнички програм почеће ће у 12.00 часова краj споменика „Петрова гора“.

Извор: срна

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: