fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Живадин Јовановић: Србија купује време Европи

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/ziv-jov1.jpg

Дипломата за Новости говори о односима са Русиjом и западом, левици у данашњоj Србиjи, Милошевићевом времену: Амерички хегемонизам уцењуjе Брисел због партнерства са Русиjом. Запад данас нема довољно капитала ни за себе, а камоли за Србиjу

Србиjа, одлуком да не уведе санкциjе Русиjи, штити своjе интересе, али jе и пример Европи. Старом континенту потребно jе време како би коначно смогао снагу да се отргне из челичног америчког загрљаjа коjи дави. И колико год комесари из Брисела притискали Београд да се придружи „кажњавању“ Русиjе, лидери чланица ЕУ вероватно завиде Србиjи што према Москви не примењуjе америчке санкциjе. О европском бизнису да не говоримо. Европа jе уцењена да њено партнерство са Русиjом не би угрозило хегемонизам САД.

Овако дипломата Живадин Јовановић анализира наш тренутно наjвећи политички изазов – ходање по танкоj жици између Русиjе и Запада. Јовановић, коjи jе у дипломатиjи провео 40 година, остао jе упамћен као шеф дипломатиjе у време НАТО бомбардовања и Милошевићев близак сарадник.

Данас о томе каже:

– Проблеми коjи муче Европу добрим делом су последица прихватања да учествуjе у агресиjи НАТО против Србиjе (СРЈ) пре 15 година. Европа jе учествовала у злочину против себе саме, против своjе цивилизациjе, идентитета, морала…

* На коjе проблеме мислите?

– Америка одлучуjе о стратегиjи изолациjе и методама дестабилизациjе Русиjе. Европа то прати иако jе свесна да jоj ти потези директно наноси штету. САД су у Велсу наметнуле да на наоружање сви мораjу да издвоjе наjмање два одсто домаћег производа. За почетак. Вашингтон захтева да се у бизнису и неким другим областима и у Европи примењуjу амерички, не европски закони. Амерички представници су одмах после агресиjе 1999. године рекли да jе „европски правни поредак сметња за планове НАТО“. И тражили примену америчког правног поретка у Европи.

* Да ли jе на тоj листи и криза у Украjини?

– Америчка стратегиjа воjног ширења на Исток, како показуjе и криза у Украjини, враћа се као претећи ураган ка Европи. Украjинска криза jе катализатор. Ко jош веруjе да jе Европа добровољно увела санкциjе Русиjи? Коме то наноси штету, не економску, иако jе она наjвидљивиjа, него, далеко више, цивилизациjску? Европи, свакако. Ко ће то платити? Грађани Европе. А коме користи? Хегеменизму САД, не само према Русиjи, већ и према Европи. Европу потреса низ сецесионистичких покрета, jер ђаво пуштен из боце 1999. савезништвом НАТО и сепаратистичко-терористичке ОВК ради отимања Косова и Метохиjе, не може се вратити назад. Европа ће jош дуго сносити последице свог цивилизациjског пада 1999.

НЕМАМО СТРАНЕ ДОНАТОРЕ

* Коjе су активности Београдског форума за свет равноправних коjи сте основали пре 15 година? 

– Боримо се за идеjе мира и равноправности. Иадаjемо књиге и досад смо обjавили 150 наслова. Последња jе „Србиjа у великом рату 1914-1918“, коjу смо штампали на српском, руском, енглеском и немачком jезику. Промовисали смо jе у Аустралиjи, а следе промоциjе у Немачкоj, Аустриjи, Русиjи… Држимо конференциjе на различите теме. Сами се издржавамо. Немамо стране донаторе, а ни од наше владе не добиjамо никакву помоћ.

* Ипак, Србиjа се чврсто определила за ту Европу, а све тешње сарађуjе и са НАТО.

– Кроз историjу, а убеђен сам да ће тако бити и у будућности, Србиjа jе наjбољи део Европе, њене цивилизациjе, морала, привржености миру, међународном праву. Зато, никад нисам разумео откуда толико инфериорности наше политичке елите од 2000. до данас према свему што jе са Запада. Треба очувати достигнуте односе и остати отворен за чланство у ЕУ, али без заклињања у „jедини пут“. Идеал треба да буде време и услови када ће ЕУ звати Србиjу у своjе редове, а не да се Србиjа нуди, мољака и свакодневно понавља лоjалност. Ни на путу ка ЕУ не ваља журити. Не видим шта би сметало да Србиjа буде добар сусед ЕУ и НАТО? Док буде постоjао. Малоj, мирољубовоj земљи као што jе наша ниjе место у осваjачком, империjалистичком савезу. Та чланарина jе превише скупа у сваком смислу.

* Па где би онда требало усмерити енергиjу?

– На смелиjи развоj доноса са Русиjом, Кином и земљама БРИКС, jер су њихове економиjе у замаху. Запад, укључуjући ЕУ, нема довољно капитала ни за себе, ЕУ jе заморена приjемом нових чланица, има велику незапосленост. С друге стране, Русиjа и Кина располажу слободним капиталом, поштуjу Србиjу, не уцењуjу. Нема више униполарног светског поретка, нема ни „међународне заjеднице“ ограничене само на оквир НАТО и ЕУ. Мултицентризам пушта корене у економиjи, финансиjама, безбедности. У тим условима отвара се шири простор за пуниjе остваривање наших интереса. Србиjа треба то да препозна и прилагоди политику.

* Када упоредите ово време са Милошевићевим – шта видите?

– Ради се о суштински различитим временима и условима. Деведесетих година 20. века САД су доминирале, диктирале, уређивале и Европу и свет по своjоj вољи. Владе коjе су водиле рачуна о своjим националним и државним интересима бивале су екскомунициране и постављане на стуб срама. Запад jе радио на разбиjању СФРЈ, подгревао грађанске сукобе, сврставао се против Срба, наметнуо нашоj земљи изолациjу, сатанизовао владу и народ. Упркос свему, створена jе Република Српска са своjим институциjама. СРЈ jе након укидања санкциjа 1995. имала стопу привредног раста од седам одсто годишње. У време Милошевића постигнут jе и потписан и споразум о бесцаринскоj трговини са Русиjом коjи jе jединствен по привилегованом приступу Србиjе огромном тржишту ЗНД. Диктат у Рамбуjеу jе одбиjен. Нико ниjе могао, нити имао право да прихвати да НАТО окупира целу земљу.

* Али, допустили сте окупациjу Косова и Метохиjе.

– Агресиjа jе окончана Резолуциjом СБ УН 1244 коjом су дате гаранциjе суверенитета и териториjалног интегритета земље, са Косовом и Метохиjом као аутономиjом унутар Србиjе. Убрзана и систематска ревизиjа Деjтона и Резолуциjе СБ 1244 почиње од доласка на власт прозападне „демократске“ власти октобра 2000. До тада су постоjали прагови заштите Устава и националног достоjанства. 

НЕ МОЖЕ НА ТРИ СТОЛИЦЕ

* Ви се залажете за воjну неутралност, против сте уласка у НАТО у ком су набогатиjе и наjзначаjниjе државе света.

– Неутралност из скупштинске декларациjе треба пренети у Устав. Неутралност треба наjпре да поштуjе сама Србиjа и да се не оптерећуjе тиме да ли ће jоj то неко признати или не. Неутралност не значи седење на две или три столице, већ само на jедноj – српскоj. А она jе ту где jе, ни на Истоку, ни на Западу, већ у Београду. Ниjе чланство у осваjачком савезу начин да и Србиjа постане развиjена и богата. Нема никаквог разлога да Србиjа буде сиромашна иако jе изван НАТО. Само оранице у Поморављу, Воjводини, Мачви да не отуђуjемо, да их обрађуjемо како треба, и Србиjа ће бити пребогата. А тек хидро и термо потенциjал, саобраћаj, комуникациjе… Да ли нам за то треба НАТО?

* А данас?

– Немам утисак да jе jасно где су црвене линиjе одбране националних и државних интереса. Док маштамо о „jедином путу“ паукова мрежа уцена озбиљно угрожава слободу Србиjе. Да ли jе данас већи утицаj институциjа уставног система него раниjе? Јесу ли медиjи данас слободниjи? Част изузецима. Један диктат ЕУ и САД прихваћен jе у Бриселу, а нама jе представљен као споразум!

* И у ваше време jе било попуштања пред странцима.

– Било jе претњи, уцена и попуштања. Али никад ниjе било одрицања од суверенитета и териториjалног интегритета, од Резолуциjе СБ 1244, од Устава. СРЈ ниjе прихватила статус протектората. Ево, питам се да ли jе после скандала са дроном на утакмици са Албаниjом добровољно прихваћена посета албанског премиjера Раме и експресно саопштен датум? Или jе неко вршио притисак? Посету jе требало одложити на неодређено време. Овако jе одложена накратко како би се Србиjа двоструко понизила. Али, Србиjу ниjе понизила Тирана или премиjер Рама, него Берлин и Вашингтон.

* Ви сте члан СПС, коjа jе и данас jедна од владаjућих странака и убеђени сте левичар. Како сте задовољни деловањем левице?

– Чини ми се да jе левица угушена од стране крупног капитала. Сви би у власт по сваку цену. Када се jедном нађу тамо губе се све разлике. Лева опциjа jе у кризи у целоj Европи, у Србиjи поготово. Чуjем пре неколико дана лидера левице коjи каже да jе ово време кризе и да ниjе време за левичарске идеjе. Други рече да су времена таква да се не вреди борити за друштво социjалне правде. Трећи jе уверен да би чланство у НАТО било добро за Србиjу! Криза, падање животног стандарда, раст сиромаштва… Просто звони потреба за левицом, али та звона као да нико не чуjе. Сме ли се у име левице служити интересима наjкрупниjег капитала? Сиротиња jе у Србиjи остала без свог адвоката у систему власти. Извршена jе мутациjа левице, с друге стране разорен jе синдикални покрет. Остали су само интереси крупног капитала. Идеjе су одбачене или заборављене, доминира борба за власт. Жртвуjу се идеjе и идеали, а као квалитет доминира прагматизам коjи jе постао универзална идеологиjа. А он се своди на учешће у власти.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/ziv-jov2.jpg* Странке и њихови лидери имаjу много већу корист од прагматизма него од идеала…

– Имаjу и странци. Нарочито велике мултинационалне компаниjе коjе се боре за српско тржиште и доминациjу над ресурсима Србиjе. И левица и десница и центар – сви су у служби интереса мултинационалног корпорациjског капитала. То, можда, ниjе тако видљиво. Али, погледаjте како су демократиjу оперисали од jавних расправа, од демократских форми изражавања воље народа као што jе референдум. Демократиjа jе сведена на рутину, изборе, на процедуру. Све се договара у уским круговима и потом провлачи кроз „демократске процедуре“.

* Ништа другачиjе ниjе било ни када сте ви били министар. И тада су се одлуке доносиле у уским круговима…

– Ниjедно време ниjе савршено. Реч jе само о томе колика су одступања од демократиjе, принципа, морала… Нама страни амбасадори нису могли преко медиjа да поручуjу шта да радимо. Зар неко мисли да парада униформисаних људи у Новом Пазару нема никакве везе са групом приjатеља Санџака коjу чине страни амбасадори. Наравно да има. Ко jе икада рекао – господо, jесте ли ви акредитовани овде да будете приjатељи поjединим регионима или сте приjатељи Србиjи као сувереноj, независноj државе. Сутра ће тако формирати групу приjатеља за Воjводину, па за источну Србиjу…

 

Пише: Љиљанa Бегенишић

Извор: Вечерње Новости

Везане виjести:

Србиjа jе жртвама градила нову Европу 

Милорад Екмечић: Куда иде Србиjа-Европа ниjе чоколада већ воjни блок

Европа jе умрла пред моjим очима у Приштини – ЖАК ОГАР, Вођа француских специjалаца

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: