fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Бања Лука: Пале се свијеће за 12 беба

12 beba.jpg

У бањалучком парку „Петар Кочић“ биће организовано присложивање 12.000 свиjећа за 12 бањалучких беба коjе су 1992. године умрле због недостатка кисеоника на Одjељењу за интензивну његу породилишта у Бањалуци.

Окупљање учесника предвиђено jе за 19.30 часова на платоу испред Народног позоришта Републике Српске, а затим jе планирана шетња до парка „Петар Кочић“, саопштено jе из Омладинске организациjе „Агора“.

Организатори овог догађаjа – вршњаци настрадалих беба, окупљени у Омладинскоj организациjи „Агора“, у сарадњи са Удружењем „Дванаест беба“ наjавили су да ће бити положени и виjенци на вjечни дом 12 беба на Новом гробљу, те на споменик у Улици краља Петра Првог Карађорђевића.

„Биће упућено `отворено писмо` Савjету безбjедности УН, због чиjих се одлука десила бањалучка трагедиjа 1992. године. Позивамо све грађане Бањалуке и Српске да учествуjу у шетњи“, наводе организатори и истичу да jе циљ догађаjа „да се млади нараштаjи упознаjу о трагедиjи, коjа се тог маjа и jуна 1992. године десила у Бањалуци, са надом да се више никада, нигдjе и никоме неће поновити“.

Сутрашњи догађаj подржали су град Бањалука и предсjедник Републике Српске Милорад Додик.

Маjа 1992. године у бањалучком породилишту умрло jе 12 беба због недостатка кисеоника, коjи ниjе могао бити допремљен копненим путем због блокаде Бањалуке, а ни ваздушним путем због одлуке Савjета безбjедности УН о забрани летења изнад БиХ.

 

Извор: frontal

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: