fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ЂОКИЋ И МИЛОВАНОВИЋ НА ОБИЉЕЖАВАЊУ ДАНА УСТАНКА ПРОТИВ ФАШИЗМА

petar-djokic.jpgУГЉЕВИК /СРНА/ – Традиционално обиљежавање 27. jула – Дана устанка народа БиХ против фашизма и ове године jе у Доњоj Трнови код Угљевика окупило многоброjне поштоваоце и потомке учесника НОР-а из Сембериjе, Маjевице, Посавине и осталих краjева Републике Српске и сусjедних општина Федерациjе БиХ, али и градова Шумадиjе и Воjводине.Испред Одбора Владе Републике Српске за његовање и чување традициjе народноослободилачких ратова, цвиjеће и виjенце на спомен-костурницу положили су министар рада и борачко – инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске Мирослав Миловановић.

Ђокић jе напоменуо да Влада Српске датуме коjи су везани за историjу српског народа, за ослободилачке ратове, обиљежава широм Српске.

„Желимо да овим окупљањем отргнемо од заборава и младим генерациjама приближимо, или оставимо у завjет, да и они наставе традициjу коjа jе овдjе у Трнови утемељена приjе више децениjа, да се окупља народ и обиљежава таj дан, jер су Доња Трнова, подручjе Маjевице и Сембериjе, у борби за слободу у Другом свjетском рату подниjели велике жртве“, рекао jе Ђокић.

Ђокић jе напоменуо да jе на само овом подручjу дошло до спаjања народа Сембериjе и Маjевице са Сремом, да су дошли многи добровољци коjи су ту изгубили животе.

„Зато би са посебном пажњом требало да се на достоjанствен начин односимо према тековинама антифашизма, jер jе, приjе свега, српски народ у тоj борби дао огромне жртве и наjвише страдао у рату, свакако са припадницима других народа“, рекао jе Ђокић.

Министар Миловановић jе рекао да српски народ има богату историjу и да се традициjа мора његовати.

„Ово jе значаjан дан за нас и морамо водити рачуна и присjећати се времена због традициjе и због онога што jе услиjедило након подизања устанка, као и многоброjних жртава коjе су дале своjе животе борећи се за идеjу коjа jе антифашистичка“, рекао jе Миловановић.

Он jе додао да jе у то вриjеме народ апсолутно био jединствен у борби против фашистичког режима, па ниjе ни чудо што jе окупатор ово мjесто називао Мала Москва.

Предсjедник Републике Српске Милорад Додик упутио jе телеграм у коме jе захвалио на позиву да присуствуjе обиљежавању овог догађаjа.

„Поштовани, наjсрдачниjе вам се захваљуjем на позиву да присуствуjем обиљежавању овог догађаjа. Желим вам пуно успjеха у организациjи овог значаjног скупа, као подсjећања на антифашистичку традициjу, приjе свега српског народа, његов допринос у побjеди над фашизмом, али и страдања коjем jе био изложен“, навео jе у телеграму Додик, коjи због раниjе преузетих обавеза ниjе био у могућности да присуствуjе обиљежавању.

Телеграм jе упутио и предсjедник Народне скупштине Републике Српске Игор Радоjичић, коjи jе захвалио на позиву и подржао обиљежавање.

Предсjедник Општинског СУБНОР-а Угљевик Ратко Ђурковић рекао jе да се оваj дан обиљежава од 1956. године у Доњоj Трнови, од када и датира споменик.

Он jе оциjенио да jе окупљање у Доњоj Трнови све масовниjе из годину у годину и да све више има младих.

На самом спомен-гробљу у Доњоj Трнови уписано jе 3.278 имена партизана изгинулих на овом подручjу.

У спомен-костурници налазе се посмртни остаци 537 бораца, коjи су своjе животе дали у борби против фашизма.

 

Извор: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: