fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

У БиХ неповољна ситуација по српски језик

Рајко Кузмановић
Рајко Кузмановић

Предсjедник Академиjе наука и умjетности Републике Српске (АНУРС) Раjко Кузмановић оциjенио jе да у БиХ ситуациjа врло неповољна по српски jезик зато што се жели формирати „некакав босански jезик“, што jе стара теза коjа постоjи jош од времена Аустро-Угарске.

„Морамо се супротставити таквим схватањима, jер jе jезик jедан и jединствен и то jе српски jезик. Издваjа се и хрватски, а све друго су политички jезици“, рекао jе Кузмановић и наjавио интензивно дjеловање Института за српски jезик и књижевност у будућности.

Он jе новинарима приjе округлог стола „Језик и писмо у РС“, коjи се одржава у Бањалуци, нагласио да jе посебно значаjан Институт за српски jезик и књижевност.

Кузмановић jе напоменуо да jе jезик наjвеће богатство jедног народа и истакао да онаj народ коjи има своj jезик, писмо, традициjу и историjу, има и идентитет.

„АНУРС се бори за наш идентитет у РС и БиХ. У том смислу АНУРС jе у априлу формирала Институт за српски jезик и књижевност, Институт за историjу, Институт за друштвене науке и Институт за природне и биолошке науке“, рекао jе Кузмановић.

Академик Слободан Реметић истакао jе да jе оснивање Института за српски jезик и књижевност прилика да се институционално и организовано истражуjе jезичка проблематика, писана и усмена баштина, савремени jезик и jезичка политика.

АНУРС jе данас организовала округли сто под мазивом „Језик и писмо у РС“ на коjем су, између осталог, своjе реферате излагали академици: Љубомир Зуковић, Светозар Кољевић, Воjислав Максимовић, Слободан Реметић и остали истакнути професори.

Извор: срна

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: