fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Подршка борби против етнички чисте „велике Мађарске“

Воjвођанско Друштво за очување сjећања на холокауст поздравило jе наjављено одржавање антинацистичких демонтрациjа у Будимпешти, заказаних за 21. октобар, као знак противљења проjекту етнички чисте „велике Мађарске“.

„Подржавамо демонстрациjе и надамо се да ће се све антинацистичке снаге Европе наћи 21. октобра у Будимпешти да дигну глас против повампиреног проjекта етнички чисте `велике Мађарске`, коjи угрожава не само све европске народе, него и све националне мањине“, стоjи у саопштењу Друштва, коjе jе потписао предсjедник Александар Вељић.

Он jе оциjенио да jе у Мађарскоj „повампирени нацизам кулминирао постављањем Ђерђа Дернера за директора Новог позоришта у Будимпешти“.
„Одлука будимпештанског градоначелника да за директора Новог позоришта у том граду постави осведоченог нацисту Ђерђа Дернера, указуjе да jе нацизам хвата дубоке корене и у сфери културног живота Мађарске“, рекао jе Вељић.

Према његовом мишљењу, Европа и свиjет видjели су у Другом свjетском рату на дjелу шта значи проjекат етнички чисте „велике Мађарске“.
„Дестине хиљада мртвих и опљачканих припадника свих народа и народности сведоци су крваве Хортиjеве владавине Бачком у име етничи чисте велике Мађарске, током Другог светског рата“, наводи Вељић.

Он jе нагласио да jе у Мађарскоj „нвазиjа“ нацизма почела предсjедавањем те државе Европском униjом. „Почетак 2011. године означио jе инвазиjу нацистичких идеjа, кад jе председавање те државе Униjом кренуло откривањем мађарског ћилима са грбом `велике Мађарск`е. Буjање нацизма у Мађарскоj кулминирало jе средином године, кад jе будимпештански суд ослободио сваке кривице главнокомандуjућег жандара злогласном Новосадском рациjом Шандора Кепира, што су мађарски нацисти бурно поздравили бусаjући се у прса окићена беџевима `велике Мађарске`“, стоjи у саопштењу Друштва за очување сjећања на холокауст.

Извор: srna

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: