fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ЈАДОВНО – ВЈЕЧНА ОПОМЕНА СРБИМА

Вељко Џакула

Вељко Џакула

Предсjедник Српског демократског форума у Хрватскоj Вељко Џакула истакао jе jуче да jе Јадовно стравично мjесто страдања српског народа, због чега га ни садашње, ни будуће генерациjе никада не смиjу заборавити.

Џакула jе рекао да jе величина српског народа, што су, након страдања у Јадовну и на другим мjестима у Другом свjетском рату, смогли снаге да се са хрватски антифашистима заjедно боре, не гледаjући сваког Хрвата као усташу.

На питање колико страдања Срба у Јадовну могу бити поука данашњим властима у Хрватскоj да се овакав злочин никада не понови било коме, Џакула jе рекао да данашња хрватска власт ниjе спремна да се суочи са прошлошћу.

„Хрватска jош не жели да се са тим суочи. Хрватске власти урадиле би велику ствар ако би признале таj злочин и рекле да их jе због тога срамота“, истакао jе Џакула, након што jе код Шаранове jаме на Јадовну присуствовао парастосу jадовничким жртвама.

Над Шарановом jамом на Велебиту, у Хрватскоj, jуче jе служен парастос поводом Дана сjећања на Јадовно 1941. године, када су усташе на наjсвирепиjи начин убиле више од 40.000 жртава, углавном Срба.

Обиљежавање Дана сjећања на Јадовно 1941. организовали су Епархиjа горњокарловачка и Удружење грађана Јадовно 1941.

У комплексу логора смрти Јадовно, према до сада прикупљеним подацима, коjи нису коначни, на наjбруталниjи начин убиjено jе 40.123 људи, углавном Срба.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

СРПСКИ НАРОД НЕ СМИЈЕ ЗАБОРАВИТИ ЈАДОВНО

СЛУЖЕН ПОМЕН ЗА 8.000 ЖРТАВА И ПОДИГНУТ СПОМЕН-КРСТ

СЛУЖЕН ПАРАСТОС ЈАДОВНИЧКИМ ЖРТВАМА

СРНА: Сви на Јадовно 20. jуна

КОМПЛЕКС ЈАДОВНО – ЈАДОВНО 1941.

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: