fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ИЗЛОЖБА О УСТАШКИМ ЗЛОЧИНИМА У ЈАДОВНУ

Изложба "Моје Јадовно" отворена је у Музеју Козаре у Приједору у сарадњи са Удружењем грађана "Јадовно 1941" из БањалукеНови Сад: отворена изложба Моје Јадовно

НОВИ САД, 10. ЈАНУАРА /СРНА/ – Изложба под називом „Моје Јадовно“, посвећена страдању Срба и Јевреја у хрватском логору Јадовно током Другог свјетског рата, отворена је вечерас у Новом Саду. Душан Басташић, један од коаутора изложбе, рекао је за Срну да је Јадовно био први концентрациони логор у поробљеној Европи који је из геноцидних намјера основао усташки режим тадашње Независне Државе Хрватске /НДХ/.

„За само 132 дана, на најмонструознији начин побијено је најмање 40.123 недужних људи, стараца, жена, дјеце. Од тог броја, Срба је било 38.010, Јевреја 1.998, као и један број идеолошких противника режима НДХ“, рекао је Басташић, који је оснивач и предсједник Удружења грађана „Јадовно 1941“.

Према његовим ријечима, тек у посљедње три године истина о геноциду у Јадовну полагано испливава – како у домаћу, тако и у свјетску јавност.

Коаутор изложбе Предраг Лозо рекао је да потомци и поштоваоци жртава Јадовног, као и истраживачи, и данас наилазе на препреке у борби за истину о усташким злочинима у овом логору.

„То је резултат неких нових дешавања, које подржава нека нова свјетска правда. А каква је она, видјели смо недавно на примјеру ослобађајућих пресуда Хашког трибунала доказаним злочинцима“, каже Лозо.

Андреј Фајгељ, директор Културног центра Новог Сада у којем је изложба отворена, оцијенио је да је срамотно што данашње генерације не знају скоро ништа о логору смрти Јадовно, који су усташке власти основале у мају 1941. године на планини Велебит у Лици.

Изложба „Моје Јадовно“ биће постављена до 28. јануара, а више од 300 фотографија и документа из тог логора смрти изложено је на 16 великих паноа.

Организатори изложбе су Удружење грађана „Јадовно 1941“ и Културни центар Новог Сада.

Осим Басташића и Лозе, коаутор изложбе је Драгослав Илић, који из оправданих разлога није присутвовао вечерашњем отварању у Новом Саду.

Извор: срна

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: