fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Линта: Усташка идеологија – узрок рата

Предсjедник Коалициjе удружења избjеглица Миодраг Линта позвао jе хрватског предсjедника Иву Јосиповића да, умjесто што се бави лидером радикала Воjиславом Шешељем, затражи од Савjета безбjедности УН да предузме мjере коjе има на располагању против усташке идеологиjе коjу jе као „духа из боце“ пустио хрватски предсjедник Фрањо Туђман.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/jasenovac/ustaska_ideologija.jpg

„Усташка идеологиjа jе главни узрок рата и свих страдања. Нажалост, и дан данас има доста сљедбеника у Хрватскоj и изазива наjвише страха. Вjеруjем да jе господин Јосиповић сагласан са оцjеном ЕУ да Хрватска и друге међународне организациjе нису учиниле довољно да се дух усташтва врати у боцу и да jе то задатак свих антифашиста у региону и међународноj заjедници“, поручио jе Линта.

Он jе нагласио да управо зато предсjедник Хрватске нема морално право да говори коjе услове Србиjа мора да испуни и како да се понаша, саопштено jе из ове коалициjе.

„Очекуjем да ЕУ увиди грешку jер jе у своjе чланство примила државу коjа се ниjе обрачунала са усташком идеологиjом и у коjоj jе почетком септембра 2013. године или свега два мjесеца од приjема у чланство у ЕУ, започео нови талас антисрпске кампање с циљем да се преостали Срби или асимилуjу или иселе из Хрватске“, рекао jе Линта.

Он jе оциjенио да хрватско руководство чини све да докаже лажну тезу да jе идеологиjа лидера Српске радикалне странке Воjислава Шешеља била узрок рата у Хрватскоj и да српско руководство увуче у ирационалну расправу са Шешељем и тако заустави реформе у Србиjи.

Линта тврди да поjединим факторима у региону и шире, очито, ниjе у интересу стварање jаке Србиjе на чиjем jе челу одговорна Влада, те стога чине све да зауставе започете реформске процесе.

Хрватски предсjедник Иво Јосиповић наjавио jе да ће Хрватска на сjедници Савjета безбjедности УН средином децембра представити своjе ставове о jавним иступима Воjислав а Шешеља и затражити предузимање мjера.

Извор: БН

 

Везане виjести:

Удружење логораша Другог свjетског рата Републике Српске 

Две хиљаде страдале деце у Другом светском рату траже 

Славко Голдштаjн: Хрватску ће избацити из ЕУ настави ли …

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: