fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Неадекватан однос према стратиштима

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2013/putevima-kozarske-djece55.JPG

English

– Непознавање и заклањање стратишта српског народа у Другом свjетском рату, посебно парцеле 142 гробља на Мирогоjу у Загребу, говори о неадекватном системском односу српског народа према прошлости, садашњости, али и будућим генерациjама, оциjенио jе секретар удружења „Јадовно 1941“ Предраг Лозо.

Лозо jе на предавању „Таjна парцеле броj 142“, на коjоj jе на загребачком гробљу Мирогоj сахрањено 862 побиjене српске дjеце са Козаре у Другом свjетском рату, рекао да однос према српским стратиштима говори да систем вриjедности из периода од 1945. до 1990. године jош живи.

Он jе упозорио да jе наведена парцела веома малог обима, због чега се поставља питање гдjе су кости остале дjеце, што наводи на сумњу да jе простор око те гробнице сада додиjељен приватним лицима, узурпиран и да су те кости оскрнављене.

„Ми као представници академске заjеднице и удружења коjе се бави овим питањем чврсто вjеруjемо да постоjи начин да се то промиjени и то се мора почети малим корацима, управо правилним односом према стратиштима“, рекао jе Лозо.

Он jе осим парцеле 142 мирогоjског гробља, указао и на цркву у Садиловцу на Кордуну у коjоj jе у jедном дану 1942. године спаљено 480 жена и дjеце, и Пребиловце код Чапљине из коjих jе 600 неjачи одведено и бачено у jаму.

„Ниjе познато ни да су у Мостару била злостављања и мучења у већини градских обjеката у коjима су данас државне институциjе. Шта рећи о комплексу логора смрти Госпић, Јадовно и Паг, у коjима jе за само 130 дана по досадашњим подацима страдало више од 40.000 људи?“, рекао jе Лозо.

Према његовим риjечима, већина jавности, поготово оне коjа ниjе стручна, ниjе знала за овакве чињенице, што jе резултат културолошке политике коjа у свом средишту има негирање свега што jе српско, па и негирање жртава.

Лозо сматра да jе за реаговање система потребно створити групе за притисак, како би овакве чињенице дошле на видjело.

Дуго чувану таjну парцеле броj 142 открио jе аутор Душко Томић у књизи „Путевима смрти козарске дjеце“ 1990. године.

Предавање „Таjна парцеле броj 142“ одржано jе у Светосавском културном клубу у оквиру манифестациjе „Мjесец сjећања на страдање Срба у 20. виjеку“.

Везане виjести:

КЊИГА: „ПУТЕВИМА СМРТИ КОЗАРСКЕ ДЈЕЦЕ“ – ТАЈНА ПАРЦЕЛЕ 142 НА ЗАГРЕБАЧКОМ ГРОБЉУ МИРОГОЈ

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: