fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Паг је велико стратиште

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/kompleks_jadovno/img_003(1).jpg

БАЊАЛУКА, /СРНА/ – Предсjедник Удружења грађана „Јадовно 1941“ Душан Басташић изjавио jе синоћ да jе у систему усташких логора на Пагу, током њиховог функционисања за око два и по мjесеца 1941. године,убиjено наjмање 8.000 лица, у наjвећем  броjу Срба, затим Јевреjа и антифашиста.

Он jе, на предавању одржаном вечерас у Бањалуци у оквиру обиљежавања страдања Срба „Дани сjећања на Јадовно 1941-2013“ о логорима смрти на том острву, навео да jе до тог податка у истраживањима дошао Ђуро Затезало, те додао да jе наjвећи броj жртава удављен у акваториjу Пага.

Басташић jе рекао да су у оквиру комплекса усташких логора Госпић – Јадовно – Паг, коjи су били први ликвидациони центри усташке творевине Независне Државе Хрватске /НДХ/, на Пагу фукнционисали логори за Србе и Јевреjе од 24. jуна до 20. августа 1941. године, када jе логорски комплекс затворен након што jе Италиjа узела то подручjе.

Он jе истакао да су на Пагу постоjали логор Слана за српске и jевреjске мушкарце, те Метаjна – први логор за жене и дjецу.

Наводећи да се након Другог свjетског рата веома мало писало и говорило о тим логорима, Басташић jе рекао да jе 1975. године на мjесту тих логора подигнута мала спомен-плоча, коjа jе уништена 1992. године.

„Обновили смо jе 2010. године, али jе само након два дана поново уништена. Надамо се да ћемо jе 29. jуна, када буде служен парастос на Велебиту и Пагу, поново поставити“, нагласио jе Басташић.

Секретар Удружења „Јадовно 1941“ Предраг Лозо рекао jе да на загребачком гробљу Мирогоj на парцели броj 142 сахрањено 862 дjеце са подручjа Козаре и Поткозарjа, коjе су убиле усташе, истичући да та парцела представља причу о српском забораву.

„Предавање, или боље рећи презентациjа о теми `Таjна парцеле 142`, ниjе конкретно повезана са комплексом логора смрти Госпић – Јадовно – Паг. Тема говори о непоштовању таквих мjеста, са жељом да се на њих укаже и да се према њима промиjени однос“, истакао jе Лозо.

Он jе навео да jе се сада, нажалост, поред тог мjеста може осjетити смрад фекалиjа, те да га посjећуjе само jедна стариjа Српкиња из Загреба.

У оквиру „Дана сjећања на Јадовно 1941-2013“ за данас jе у 11 часова, у храму Христа Спаситеља у Бањалуци предвиђено служење парастоса новомученицима jадовничким, а у 12, часова комеморативни скуп код споменика Јасеновачким  жртвама код код Народне скушптине РС.

 

Извор:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане виjести:

Наjава: ДАНИ СЈЕЋАЊА НА ЈАДОВНО 1941-2013.

Дођите на Јадовно 29. jуна 2013.

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: