fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Почињу дани сјећања на јадовничке жртве

ogor_pogled.jpg

Бањалука – Дани сjећања на Јадовно 1941. године почеће данас у Бањалуци, отварањем изложбе “Моjе Јадовно” – прве поставке након 71 године о комплексу усташких логора Госпић – Јадовно – Паг, преносе агенциjе.

Удружење “Јадовно 1941” из Бањалуке већ трећу годину заредом, у сарадњи са Српским народним виjећем из Хрватске, обиљежава Дан сjећања на комплекс усташких логора Јадовно у Лици,Велебитском подгорjу, у коjима jе почињен злочин огромних размjера непосредно након проглашења Независне Државе Хрватске.

Изложба “Моjе Јадовно” биће отворена у просториjама Одсjека за историjу Филозофског факултета у Бањалуци, саопштено jе из Удружења потомака и поштовалаца жртава комплекса усташких логора “Јадовно 1941”.

У петак, 22. jуна, у 12 часова, биће служен парастос jадовничким мученицима у храму Христа Спаситеља у Бањалуци.

Код Шаранове jаме, на Велебиту, у недjељу, 24. jуна, у 11 часова биће служен парастос jадовничким мученицима и одржано сабрање поводом обиљежавања Дана сjећања на Јадовно 1941.

– Након тога кренућемо и на само споменичко мjесто концентрационог логора Јадовно гдjе под хумкама и данас леже тиjела око 1.500 мученика побиjених краjем августа 1941. године – наводи се у саопштењу коjе jе потписао предсjедник Удружења Душан Басташић.

У непосредноj близини некадашњег логора налазе се и остаци срушеног споменика жртвама, подигнутог на забетонираноj jами у коjу су усташки џелати бацали невине жртве.

Од Шаранове jаме до мjеста логора у Чачић Долцу води 6,5 километара дуга “Мученичка стаза Јадовничка” коjом су се у љето 1941. године хиљаде невиних жртава, везаних руку и уз страховиту тортуру, кретале према безданима Велебита, гдjе су побиjени и гдjе и данас несахрањени леже остаци њихових тиjела, подсjећаjу из Удружења “Јадовно 1941”.

Први пут након седамдесет и jедне године истим путем кренуће потомци и поштоваоци jадовничких жртава.

Према подацима Удружења, у комплексу усташких логора Јадовно на наjсвирепиjи начин убиjено jе више од 40.000 људи, углавном Срба и Јевреjа.

 

Извор: glassrpske

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: